نحوه شستشوی سنسور اکسیژن – اسپری تینر یا بنزین؟

اخیرا انتشار آموزش های غلط در مورد شستشوی سنسور اکسیژن موجب سردرگمی افراد شدهاست. هرکس بنابر تجربه یا نظرشخصی خود یک دستورالعمل متفاوتی را ارائه میدهد و نبودن یک منبع آموزشی صحیح بر مبنای علمی شرایط را سخت کردهاست.
لذا باتوجه به اینکه تنها مرجع تخصصی سنسور اکسیژن در کشور هستیم وظیفه خود دانستیم تا یک مقاله جامع و کامل بر اساس تجربیات چندین ساله شخصی و توصیههای شرکتهای سازنده سنسور اکسیژن، آمادهسازی و در اختیار شما قرار دهیم. باما همراه باشید.
چگونه سنسور اکسیژن را تمیز کنیم؟
روش متداولی که افراد برای شستشوی سنسور اکسیژن استفاده میکنند بدین شکل است که ابتدا آن را از روی خودرو باز میکنند و سپس آن را به مواد شوینده آغشته میکنند. این مواد شوینده میتواند شامل بنزین، تینر یا اسپری انژکتورشوی باشد. این کار کاملا اشتباه است و منجر به خرابی بیشتر سنسور خواهد شد.
روی هر سنسور اکسیژن حفرههای ورودی های هوا وجود دارد. زمانی که هرگونه رطوبت در این حفرهها نفوذ کند منجر به از بین رفتن ماده درون آن (زیرکُنیوم) و کیت های الکترونیکی خواهد شد. در نتیجه نهایتا تا 48 ساعت بعد سنسور شما دار فانی را وداع خواهد گفت!
اما راه درست چیست؟
درواقع سنسور اکسیژن با دود زنده است! این قطعه ساختهشده تا بطور مداوم در معرض دود قرار گیرد و میزان آلایندگی را بسنجد. لذا اگر صرفا مقداری دوده دور آن نشسته است چندان نیازی به شستشو نیست. اما اگر خودروی شما مبتلا به روغن سوزی است، ممکن است دور سنسور اکسیژن مقدار زیادی جرم و کثیفی لایهای جمع شود که از ورود هوا به سنسور جلوگیری میکند. در این حالت بهتر است جهت برطرف کردن مشکلات مربوطه مانند لرزش موتور، نسبت به تمیز کردن آن با روش اصولی که در ادامه به آن میپردازیم اقدام نمایید.
روش اصولی شستشوی سنسور اکسیژن

تنها راه شستشوی اصولی سنسور اکسیژن صرفا به محلول تمیزکننده سنسور اکسیژن ختم میگردد. دقت کنید که این محصول یک اسپری نیست بلکه شبیه اکتان باید در باک خودرو استفاده شود. روش مصرف نیز بدین صورت است که نیم آن را در یک باک تقریبا خالی (یک الی دو واحد آمپر باقیمانده باشد) بریزید و سپس سوخت گیری نمایید. اگر مشکلات تا پایان بنزین موجود در باک برطرف نشده باشند نیم دیگر را طبق همین روش استفاده کنید.
در حال حاضر بهترین محلول تمیزکننده سنسور اکسیژن، Cat Clean نام دارد که ساخت برند GAT آلمان میباشد. توجه کنید که موارد مشابه و بیکیفیت در بازار زیاد هستند که تهیه آنها توصیه نمیگردد. این محصول عموما در اندازه 300 میلیلیتر وجود دارد که تصویر آن را در بالا مشاهده میکنید.
محلول نامبرده موجب تمیز شدن سنسور اکسیژن و مبدل کاتالیزور خواهد شد که مشکلات مربوطه را تا حد زیادی برطرف مینماید. البته در صورتی که سنسور اکسیژن بطور کامل معیوب نشده باشد. در صورت خرابی این قطعه تنها راه رفع مشکل تعویض آن با نسخههای اورجینال است.
تا این لحظه گزارش های زیادی از مصرفکنندگان این تمیزکننده به دستمان رسیده است که نشان از عملکرد خوب آن میدهد. همچنین برخی توصیه کردهاند قبل از مراجعه به معاینه فنی استفاده شود تا ایرادات برطرف و نمایش داده نشوند.

نقش سنسور اکسیژن در خودرو چیست؟
در هر خودرو دو سنسور اکسیژن وجود دارد. سنسور بالایی یا اول و سنسور پایینی یا دوم.
سنسور بالایی وظیفه بررسی مداوم نسبت اکسیژن به سوخت را بر عهده دارد. زمانی که دود حاصل از احتراق به سمت اگزوز میرود در مسیر خود از سنسور اکسیژن رد میشود. روی همه سنسورها تعدادی ورودی وجود دارد که دود از این طریق وارد میشود. ماده زیرکُنیوم موجود در سنسور با کم یا زیاد بودن میزان اکسیژن موجود در دود تغییر رنگ میدهد. این تغییر رنگ به ولتاژ تبدیلشده و به کامپیوتر خودرو ارسال میگردد.
حال ECU (کامپیوتر خودرو) باتوجه به اطلاعات دریافتی از سنسور اکسیژن تشخیص میدهد میزان ورودی سوخت باید بهچه میزان باشد. اگر سنسور بههر علت کار خود را به درستی انجام ندهد و اطلاعات غلط ارسال کند دو حالت برای خودرو به وجود می آید:
حالت اول : سنسور میزان اکسیژن موجود در سیستم احتراق را زیاد تشخیص میدهد. لذا ایسیو ورودی بنزین را افزایش میدهد تا با میزان اکسیژن به تناسب برسد. در این حالت خودرو به افزایش مصرف سوخت یا خام سوزی مبتلا میشود. ممکن است بصورت خروج دود سیاه و بوی بد از اگزوز نیز خود را نشان دهد.
حالت دوم : سنسور میزان اکسیژن را کم تشخیصداده و ایسیو مصرف سوخت را کاهش میدهد. در این حالت خودرو با کمبود سوخت مواجه بوده و شتاب و قدرت خود را از دست میدهد.
جهت مطالعه بیشتر پیشنهاد میشود مطلب ” تاثیر سنسور اکسیژن در خودرو ” را مطالعه کنید.

تاثیر شستن سنسور اکسیژن
همانطور که گفته شد، شستشوی سنسور اکسیژن با هرگونه بنزین، تینر، اسپری و غیره هیچ عایدی جز خرابی بیشتر و از بین رفتن قطعه نخواهد داشت. متاسفانه این روزها آموزشهای غلط مرتبط به این قضیه در فضای مجازی بازدیدهای بالایی جذب میکنند و افراد زیادی را گمراه مینمایند. حتی در صفحات تعمیرکاران خارجی نیز این مورد به وفور دیدهشده است.
در صورتی که علائم خرابی سنسور اکسیژن را در خودرو مشاهده میکنید یا قصد مراجعه به معاینه فنی را دارید بهتر است با هزینه بسیار کمتر نسبت به تعویض این قطعه، یک محلول تمیزکننده مطابق آنچه گفتهشد تهیه نمایید. اکثر مواقع در صورتی که مشکل شما وخیم نباشد برطرف خواهد شد.
بطورکلی در صورتی که سنسور اکسیژن به درستی تمیز شود نتایجی همچون افزایش شتاب، کاهش لرزش موتور، رفع بوی بد اگزوز و… را شاهد خواهید بود.
مطلب پیشنهادی : آیا سنسور اکسیژن قابل تعمیر است؟
کلام آخر
در دنیای پیچیدهی خودروها، حفظ سلامت قطعات حیاتی مانند سنسور اکسیژن نیازمند دانش دقیق و پیروی از روشهای اصولی است. آموزشهای نادرست و شستشوی سنسور با مواد نامناسب نهتنها مشکلات موجود را حل نمیکند، بلکه هزینههای سنگینتری را به همراه خواهد داشت.
توجه به این نکته حیاتی است که سنسور اکسیژن قطعهی حساسی است و عملکرد آن مستقیماً بر مصرف سوخت، قدرت موتور و آلایندگی خودرو تأثیر میگذارد. بنابراین، بهجای تکیه بر تجربیات شخصی یا روشهای غیرعلمی، همواره به منابع معتبر و توصیههای سازندگان اکتفا کنید. در صورت مشاهدهی علائم خرابی، استفاده از محلولهای استاندارد پیش از تعویض قطعه، میتواند راهکاری مقرون بهصرفه و کارآمد باشد.
شما نیز تجربیات خود را از قسمت نظرات با سایرین در میان بگذارید
3 نظر
متاسفانه میگن با تعویض هم درست نمیشه تعمیرکار میگفت انواع مارکها رو روی خودروها سوار کردیم خیلی کار نمی کنند
میگفت در یک مورد رفتیم تو خودرو های اسقاطی یکی رو باز کردیم تا آخرش خودرو کار کرد مقصر قطعه سازان و وضع نابسامان اقتصادیه موندیم تو این شرایط وبا این گرانی چکار کنیم؟
درود برشما
بله متاسفانه اجناس وارداتی چینی هستند و کیفیت بنزین هم پایین، در این شرایط عمر سنسورهای اکسیژن بشدت کاهش پیدا میکنه
درحال حاضر تنها راهکار فقط استفاده از سنسورهای استوک ژاپنی هست که از روی خودروهای تویوتا و نیسان تولید ژاپن باز میشوند
داخل فروشگاه ما با قیمت مناسب و گارانتی چندماهه موجود هست، میتوانید از لینک زیر تهیه کنید.
ورود به صفحه فروشگاه
دقیقا من بردم تعمیرگاه گفت سنسورت کثیف شده گذاشت داخل بنزین
به دور روز نکشید از کار افتاد بردم پیش خودش گردن نگرفت گفت عمرشو کرده بود!