نحوه شستشوی سنسور اکسیژن – اسپری تینر یا بنزین؟

شستشوی سنسور اکسیژن

اخیرا انتشار آموزش های غلط در مورد شستشوی سنسور اکسیژن موجب سردرگمی افراد شده‌است. هرکس بنابر تجربه یا نظرشخصی خود یک دستورالعمل متفاوتی را ارائه می‌دهد و نبودن یک منبع آموزشی صحیح بر مبنای علمی شرایط را سخت کرده‌است.

لذا باتوجه به اینکه تنها مرجع تخصصی سنسور اکسیژن در کشور هستیم وظیفه خود دانستیم تا یک مقاله جامع و کامل بر اساس تجربیات چندین ساله شخصی و توصیه‎‌های شرکت‌های سازنده سنسور اکسیژن، آماده‌سازی و در اختیار شما قرار دهیم. باما همراه باشید.

چگونه سنسور اکسیژن را تمیز کنیم؟

روش متداولی که افراد برای شستشوی سنسور اکسیژن استفاده می‌کنند بدین شکل است که ابتدا آن را از روی خودرو باز می‌کنند و سپس آن را به مواد شوینده آغشته می‌کنند. این مواد شوینده می‌تواند شامل بنزین، تینر یا اسپری انژکتورشوی باشد. این کار کاملا اشتباه است و منجر به خرابی بیشتر سنسور خواهد شد.

روی هر سنسور اکسیژن حفره‌های ورودی های هوا وجود دارد. زمانی که هرگونه رطوبت در این حفره‌ها نفوذ کند منجر به از بین رفتن ماده درون آن (زیرکُنیوم) خواهد شد. در نتیجه نهایتا تا 48 ساعت بعد سنسور شما دار فانی را وداع خواهد گفت!.

سنسور اکسیژن با دود زنده است! در واقع این قطعه ساخته‌شده تا بطور مداوم در معرض دود و کثیفی قرار گیرد و میزان آلایندگی را بسنجد. لذا روی نظافت آن حساس نشوید. جایگاه قرارگیری سنسور اکسیژن همانند معدن ذغال سنگ است! اگر بخواهید آن را تمیز کنید ابتدا باید محیط آن را شستشو دهید پس کل منیفولد و اگزوز باید از آلودگی شسته‌شود. آیا چنین کاری ممکن است؟

چرا سنسور اکسیژن نباید شسته شود؟

سنسور اکسیژن یک قطعه برقی خودرو محسوب می‌شود و هرگونه ورود و نفوذ رطوبت موجب از کار افتادن و مختل شدن عملکرد آن می‌شود. در واقع کیت‌های الکترونیکی داخل آن هنگام تماس با رطوبت از بین می‌روند و در ادامه سیگنالی به‌ایسیو ارسال نمی‌شود.

بیایید نحوه عملکرد این قطعه را بیشتر بررسی کنیم. در هر خودرو دو سنسور اکسیژن وجود دارد. سنسور بالایی یا اول و سنسور پایینی یا دوم.

سنسور بالایی وظیفه بررسی مداوم نسبت اکسیژن به سوخت را بر عهده دارد. زمانی که دود حاصل از احتراق به سمت اگزوز می‌رود در مسیر خود از سنسور اکسیژن رد می‌شود. روی همه سنسورها تعدادی سوراخ وجود دارد که دود از این طریق وارد می‌شود. ماده زیرکُنیوم موجود در سنسور با کم یا زیاد بودن میزان اکسیژن موجود در دود تغییر رنگ می‌دهد. این تغییر رنگ به‌شکل فرکانس تبدیل می‌شود و به کامپیوتر خودرو ارسال می‌گردد.

حال ECU (کامپیوتر خودرو) باتوجه به اطلاعات دریافتی از سنسور اکسیژن تشخیص می‌دهد میزان ورودی سوخت باید به‌چه میزان باشد. اگر سنسور به‌هر علت کار خود را به درستی انجام ندهد و اطلاعات غلط ارسال کند دو حالت برای خودرو به وجود می آید:

حالت اول : سنسور میزان اکسیژن موجود در سیستم احتراق را زیاد تشخیص می‌دهد. لذا ایسیو ورودی بنزین را کاهش می‌دهد. در این حالت خودرو با کمبود انرژی مواجه‌است و گاز نمی‌خورد یا به اصطلاح کپ می‌کند.

حالت دوم : سنسور میزان اکسیژن را کم تشخیص می‌دهد و ایسیو مصرف سوخت را بالا می‌برد. در این حالت خودرو به خام سوزی منجرشده و مصرف بنزین تا حد چشمگیری افزایش پیدا می‌کند.

جهت مطالعه بیشتر پیشنهاد می‌شود مطلب ” تاثیر سنسور اکسیژن در خودرو ” را مطالعه کنید.

تاثیر شستن سنسور اکسیژن

تاثیر شستن سنسور اکسیژن

زمانی که کارایی این سنسور مختل می‌شود و خودرو علائم خرابی نشان می‌دهد برخی شستشوی آن را پیشنهاد می‌دهند. نهایتا تا 48 ساعت پس از شستشوی سنسور اکسیژن ممکن است ایرادات خودرو برطرف شود اما موقتی هستند. مطلبی که در این صفحه می‌خوانید شاید شما را متعجب کند زیرا با کلیه مواردی که تابه‌حال شنیده‌اید و دیده‌اید متفاوت است اما حقیقت است.

سنسورهای اکسیژن قابل شستشو نیستند و این مسئله غیرقابل انکار است. تنها راه برطرف کردن مشکلات مربوط به‌این قطعه فقط تعویض آن است و حتی قابل تعمیر نیز نیستند زیرا طول عمر مشخصی دارند.

مطلب پیشنهادی : آیا سنسور اکسیژن قابل تعمیر است؟

اسپری شستشوی سنسور اکسیژن

اسپری شستشوی سنسور اکسیژن

اخیرا اسپری هایی تحت عنوان شستشوی سنسور اکسیژن در بازار عرضه می‌شوند. این اسپری‌ها نسبت به سایر موارد مانند اسپری انژکتورشوی یا بنزین و تینر عملکرد و بازدهی بهتری دارند. مواد تشکیل دهنده‌آنها با مواد داخل کاتالیزور و سنسور اکسیژن سازگارتر است اما نمی‌توان بطور قطعی گفت جوابگو خواهند بود.

در واقع اگر خیلی تاکید بر شستشوی این سنسور دارید به‌عنوان آخرین راه می‌توانید به اسپری شتسشوی سنسور اکسیژن فکر کنید. اما توجه‌کنید که اگر قطعه آسیب دیده‌باشد شتسشو تاثیری بر کارایی آن نخواهد گذاشت.

سئوالات و مشکلات خود را می‌توانید در بخش نظرات پایین همین صفحه باما در میان بگذارید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *