تست سنسور اکسیژن؛ مولتی متر دیاگ و کشیدن سوکت + علائم خرابی

تست سنسور اکسیژن

سنسور اکسیژن یکی از قطعات برقی خودرو است که نقش مهمی در اجرای بی‌نقص عملکرد موتور ایفا می‌کند. در صورتی که این سنسور معیوب باشد خودرو با مشکلاتی نظیر کپ کردن و گاز نخوردن یا خام سوزی و افزایش مصرف سوخت مواجه شود. اما این علائم ممکن است با خرابی سایر قطعات نیز مشترک باشد. لذا تست سنسور اکسیژن اهمیت بالایی پیدا می‌کند.

چگونه سنسور اکسیژن را تست کنیم

برای تست سنسور اکسیژن راه های متعددی وجود دارد. این سنسور بخش های مختلفی را شامل می‌شود و زمانی که به درستی کار نکند ممکن است هر یک از بخش ها مانند گرمکن، لوله زیرکُنیوم، کیت های الکترونیکی یا مدار برقی به مشکل خورده باشند.

اگر خودروی شما علائم خرابی این سنسور را نشان داده‌است یا سنسور جدیدی خریده‌اید و قصد تست کردن آن قبل از نصب را دارید سه راه پیش روی شماست. تست با مولتی متر، دستگاه دیاگ و کشیدن سوکت. این سه روش از کم خطاترین و بهترین روش‌هایی هستند که می‌توانید استفاده کنید.

تست سنسور اکسیژن با مولتی متر

تست سنسور اکسیژن با مولتی متر

در این روش همانطور که از نام آن مشخص است به یک مولتی متر یا اهم متر دارای بوق نیاز دارید. نحوه تست به این صورت است که ابتدا عقربه مولتی متر را روی علامت بوق قرار می‌دهیم تا به‌محض وجود سیگنال هشدار دهد. سپس دو سر مولتی متر را روی انتهای دو سیم سفید سنسور اکسیژن قرار دهید. ترتیب آنها اهمیتی ندارد اما باید مطمئن شوید اتصال را روی دو سیم سفید انجام داده‌اید.

یافتن سیم‌های سفید کار سختی نیست. کافیست روکش حرارتی را کمی کنار بزنید تا سیم‌ها مشخص شوند. در سنسورهای معمولی 4 سیم و EF7 (دوگانه سوز) 6 سیم وجود دارد. مسیر دو سیم سفید را ادامه دهید تا به سوکت برسید. سپس اهم متر را روی انتهای فلزی سیم‌های سفید در سوکت قرار دهید. اگر به درستی انجام داده‌باشید یا سنسور سالم باشد باید با صدای بوق مواجه شوید و روی صفحه اهم متر نیز اعداد ولتاژ مشاهده شود.

اگر صدای بوق را شنیدیم صددرصد سنسور سالم است؟

با این تست فقط از سلامت گرمکن مطمئن خواهید شد. عمده خرابی سنسورهای اکسیژن از سمت گرمکن اتفاق می‌افتد. اگر گرمکن سالم باشد به احتمال 90 درصد سنسور نیز عملکرد خوبی خواهد داشت.

تست سنسور اکسیژن با دیاگ

تست سنسور اکسیژن با دیاگ

بهترین راه برای تست سنسور اکسیژنی که هنوز از روی خودرو باز نشده‌است دستگاه دیاگ می‌باشد. با اتصال این دستگاه از بخش خطاها، کلیه خطاهای خودرو را مشاهده خواهید کرد. همچنین این دستگاه عنوان مشکل مانند ” خطای گرمکن سنسور اکسیژن بالا” را نیز نمایش می‌دهد. توجه کنید که سنسورهای اکسیژن قابل تعمیر نیستند و فقط باید تعویض شوند.

پیشنهاد می‌شود مطلب ” تعمیر سنسور اکسیژن ” را مطالعه فرمایید.

اگر علائم خرابی وجود داشت ولی دیاگ خطا را تشخیص نداد چیکار کنیم؟

در این حالت ولتاژ را بررسی کنید. در دیاگ‌های مختلف ولتاژ سنسور اکسیژن به شیوه‌های مختلف نمایش داده‌می‌شود.

ولتاژ سنسور اکسیژن در دیاگ‌ها بصورت زیر نمایش داده‌می‌شود:

  • بین 0.1 تا 0.9
  • از 1 تا 100
  • از 100 تا 1000

نحوه نمایش چندان مهم نیست بلکه مسئله حائز اهمیت آن است که ولتاژ دائما در هر ثانیه در حال تغییر و نوسان با بازه زیاد باشد. نوسان ولتاژ یک سنسور اکسیژن سالم در مدل دیاگ 100 تا 1000 باید بصورت زیر باشد:

بطور مثال : 520 – 765 – 300 – 890 – 410 – 650 …

همانطور که می‌بینید دامنه نوسان ولتاژ در مثال بالا زیاد است پس این سنسور اکسیژن سالم است. اگر این بازه کم بود (در حد 30، 40، 50) این سنسور اواخر عمرش را سپری می‌کند.

دقت کنید قبل از اینکه دیاگ را قرار دهید خودرو در حد 4 الی 5 دقیقه روشن باشد.

تست سنسور اکسیژن با کشیدن سوکت

تست سنسور اکسیژن با کشیدن سوکت

این روش نیاز به هیچ ابزاری ندارد و شخصا می‌توانید به راحتی انجام دهید. در صورتی که علائم خرابی سنسور را در خودرو مشاهده کردید یکی از راه ها برای تشخیص اینکه عیب واقعا از سنسور اکسیژن است یا خیر، کشیدن سوکت آن است. برای این کار ابتدا اگر خودرو روشن است آن را خاموش کنید.

سپس کاپوت را بالا بزنید و جای سنسور اکسیژن را پیدا کنید. عمدتا در قسمت پایین منیفولد قرار دارد. رد سیم آن را دنبال کنید تا به سوکت آن برسید. سوکت معمولا بصورت مشکی مربعی یا سبز مستطیلی است. در مواردی نیز ممکن است به رنگ طوسی و بیضی شکل باشد. حالا سوکت را جدا کنید و خودرو را روشن کنید.

در حد چند دقیقه به رانندگی بپردازید، اگر مشکلات رفع شده بودند مشخص می‌شود سنسور خراب است و باید تعویض شود. توجه کنید که رانندگی طولانی مدت بدون سنسور اکسیژن به موتور آسیب می‌رساند لذا این راهکار فقط برای تست است نه رفع مشکل.

جهت دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله مربوطه مراجعه کنید ” کشیدن سوکت سنسور اکسیژن به منظور تست سلامت

چگونه بفهمیم سنسور اکسیژن خراب است

خرابی سنسور اکسیژن معمولا خود را به‌شکل علائم ذیل نشان می‌دهد.

  • روشن شدن چراغ چک
  • اصطلاحا کپ کردن و گاز نخوردن
  • خاموش شدن در ترافیک و پشت چراغ قرمز
  • افت شدید شتاب خودرو
  • خام سوزی و افزایش مصرف سوخت
  • انتشار دود سیاه از اگزوز
  • گاز نخوردن پس از دنده معکوس

اگر این علائم را مشاهده کردید با روش های گفته‌شده می‌توانید تست بررسی سلامت آن را انجام دهید.

چرا سنسور اکسیژن خراب میشود

قبل از هرچیز در نظر داشته‌باشید که سنسور اکسیژن یک قطعه مصرفی خودرو محسوب می‌شود و طبیعتا پس از طی کردن عمر مفید نیاز به تعویض دارد. اما اگر به درستی از آن مراقبت شود تا سالیان سال نیازی به تعویض نخواهد داشت به‌همین خاطر افراد معمولا آن را به چشم یک قطعه مصرفی نمی‌شناسند.

موارد زیر موجب کاهش عمر و یا خرابی سنسور اکسیژن می‌شوند :

  • روغن سوزی خودرو
  • نفوذ آب هنگام کارواش
  • هرگونه شستشوی سنسور با بنزین یا اسپری
  • ترافیک و درجا کار کردن طولانی مدت خودرو
  • کیفیت پایین سوخت

چرا امروزه سنسورهای اکسیژن زود به زود خراب می‌شوند؟

در حال حاضر خرابی زودهنگام سنسور اکسیژن به دلیل وجود اجناس چینی بی‌کیفیت در بازار است. متاسفانه با بالارفتن قیمت دلار تجار به وارد کردن اجناس درجه 3 و 4 روی آورده‌اند. دلیل دیگر خرابی نیز کاهش کیفیت بنزین است.

راهکار چیست؟ اگر بارها سنسور اکسیژن خریداری کرده‌اید و یک الی دو ماه بیشتر جواب نداده‌است بهترین راهکار استفاده از سنسورهای استوک ژاپنی است. همانطور که می‌دانید تولیدات ژاپن بسیار باکیفیت هستند و به اصطلاح مرگ ندارند. کمپانی NTK ژاپن نیز از بزرگترین تولیدکنندگان سنسور اکسیژن در دنیا است.

ما بصورت تخصصی به جمع آوری سنسورهای خودروهای ساخت ژاپن مانند تویوتا و نیسان در کشورهای عربی و سراسر اروپا می‌پردازیم. موارد سالم و کم کار را جداسازی و پس از چند مرحله تست و اطمینان از سلامت به کشور وارد می‌کنیم. سوکت آنها را تغییر می‌دهیم که با خودروهای داخلی سازگار باشند و درنهایت با قیمت بسیار مناسب روی سایت به فروش می‌گذاریم. از لینک زیر می‌توانید وارد صفحه فروشگاه شوید و ثبت سفارش انجام دهید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *