انواع سنسور اکسیژن – مقایسه و انتخاب بهترین برند

انواع سنسور اکسیژن

سنسور اکسیژن یکی از قطعات حیاتی خودرو به‌شمار می‌رود و در صورت خرابی و عدم کارکرد درست ممکن است خودرو با مشکلاتی همچون کاهش شدید شتاب و افزایش چشمگیر مصرف سوخت مواجه‌شود. امروزه متاسفانه با خرابی زودهنگام این قطعه روبه‌رو هستیم که عامل اصلی آن کیفیت پایین اجناس چینی داخل بازار است. لذا شناخت انواع سنسور اکسیژن و توانایی مقایسه آنها جهت جلوگیری از هزینه‌های مکرر بسیار حائز اهمیت است.

در ادامه مطلب باما همراه باشید تا به انواع سنسور اکسیژن براساس کاربرد در خودرو، مواد تشکیل دهنده، شرکت‌های بزرگ تولیدکننده در جهان و کارخانجات تولیدی آن در ایران بپردازیم. همچنین در انتهای مطلب به معرفی بهترین برند موجود در بازار اشاره‌می‌کنیم و آن را مورد مقایسه قرار می‌دهیم.

چند نوع سنسور اکسیژن وجود دارد؟

اگر ملاک را تعداد موجودیت آن در خودرو قرار دهیم؛ در هر خودرو 2 سنسور اکسیژن وجود دارد. هردو سنسور عملکرد یکسانی را به‌اجرا می‌گذارند اما کامپیوتر خودرو از اطلاعات هریک برای کار متفاوتی استفاده می‌کند.

  • سنسور اکسیژن بالایی یا اولی

این سنسور که در قسمت پایین منیفولد قرار دارد وظیفه بررسی نسبت اکسیژن به سوخت را برعهده دارد. ماده موجود در سنسور به‌میزان اکسیژن موجود در دود حاصل از سیستم احتراق واکنش نشان می‌دهد. این ماده بسته‌به کم یا زیاد بودن اکسیژن تغییر رنگ می‌دهد و کیت‌های الکترونیکی این تغییر را بصورت سیگنال به ایسیو ارسال می‌کنند.

حال اگر مقدار اکسیژن را زیاد تشخیص دهد کامپیوتر خودرو ورودی بنزین را کاهش می‌دهد و یا بالعکس آن با کم بودن هوا میزان سوخت افزایش می‌یابد. بنابراین اگر سنسور معیوب باشد اطلاعات به‌درستی ارسال نمی‌شود و منجر به‌خام سوزی بنزین یا کاهش شتاب خودرو و مشکلاتی از این قبیل خواهد شد.

  • سنسور اکسیژن پایینی یا دومی

این سنسور بر روی لوله اگزوز و بعد از کاتالیزور قرار گرفته‌است. وظیفه‌آن نیز کنترل و بررسی مداوم گازهای خروجی می‌باشد لذا تاثیر زیادی بر کاهش انتشار آلایندگی‌های خودرو می‌گذارد. به‌همین خاطر است که کارشناسان معاینه‌فنی روی سنسور اکسیژن حساسیت زیادی به‌خرج می‌دهند و در صورت خرابی آن به‌هیچ عنوان مجوز ارسال نمی‌کنند.

عده‌ای ممکن است بنابر اشتباهات آموزشی یا کاهش هزینه‌ها تصمیم به حذف هر یک از این دو سنسور کنند. این کار کاملا اشتباه است و آسیب‌های جدی به خودرو وارد می‌کنند.

مطلب پیشنهادی : حذف سنسور اکسیژن : مزایا و معایب

انواع سنسور اکسیژن

انواع سنسور اکسیژن بر اساس مواد تشکیل دهنده

  • سنسور اکسیژن تیتانیوم اکسید

این نوع سنسور از ماده نیمه‌هادی دی‌اکسید تیتانیوم (TiO2) تشکیل شده و بر اساس مقاومت کار می‌کند. بدین شکل که با وجود اکسیژن زیاد در اطراف مقاومت آن بالا می‌رود و زمانی که هوای کمی وجود دارد مقاومت آن بسیار کاهش می‌یابد تا جایی که تقریبا برابر صفر می‌شود. این مقاومت در نهایت تبدیل به ولتاژ شده و توسط سیم به ECU منتقل می‌شود.

  • سنسور اکسیژن زیرکُنیوم

فضای داخلی و خارجی این سنسور با یک لایه پلاتین پوشیده شده‌است. ماده زیرکُنیوم به‌صورت یک لوله کوچک داخل سنسور قرار دارد و برای آغاز به‌کار نیاز است به‌دمای 400 الی 450 درجه سانتی‌گراد برسد لذا وجود گرمکن سالم در این نوع سنسور الزامی است. ماده زیرکُنیوم نسبت به میزان اکسیژن موجود در هوا تغییر رنگ می‌دهد. این تغییر به‌شکل ولتاژ درآمده و به کامپیوتر ارسال می‌شود تا از اطلاعات آن استفاده کند.

سنسورهای اکسیژن بر پایه زیرکُنیوم در کشورما رواج دارند و عمده خودروها را شامل می‌شوند.

انواع سنسور اکسیژن بر اساس کارخانجات تولیدی

برای مقایسه و انتخاب بهتر لازم است ابتدا با واحدهایی که به تولید این قطعه مشغول هستند آشنا شویم. اطلاعات این واحدها بر اساس داده‌های روز جمع آوری شده و بصورت داخلی و بین المللی هستند.

شرکت های بین المللی

  • ان تی کا ژاپن NTK JAPAN
سنسور اکسیژن ان تی کی ژاپن

این کمپانی اولین تولیدکننده سنسور اکسیژن در جهان است که از سال 1936 آغاز به‌کار نمود و تا به این لحظه پرقدرت رسالت خود را ادامه‌می‌دهد. همانطور که از عنوان آن مشخص است در کشور ژاپن قرار دارد و کیفیت فوق العاده بالای قطعات ساخت ژاپن نیز بر همگان آشکار است.

این شرکت شهرت جهانی دارد و به‌طور مداوم در حال ارتقای محصولات خود می‌باشد. مدتی پیش نیز از نسل جدید سنسورهای اکسیژن تحت عنوان SuperSense رونمایی کرد. در حال حاضر به‌دلیل تحریم‌ها این شرکت ان تی کا ژاپن با ایران همکاری ندارد لذا کلیه‌مواردی که در بازار با این نام فروخته‌می‌شوند جعلی هستند.

ما به‌عنوان مرجع تخصصی سنسور اکسیژن خودرو پس از تلاش‌های فراوان توانسته‌ایم محصولات شرکت NTK ژاپن را وارد کشور کنیم و با تعویض سوکت آنها را با خودروهای ایرانی سازگار گردانیم. لذا به جرأت می‌توان گفت از معدود فروشندگان جدیدترین ورژن آن بصورت کاملا اورجینال هستیم. لینک ورود به فروشگاه

  • بوش آلمان BOSCH Germany
سنسور اکسیژن بوش آلمان

کمپانی بوش نیز از پیش کسوتان حوزه سنسور اکسیژن به‌شمار می‌رود که شعبه مرکزی آن در کشور آلمان مشغول به فعالیت است. این شرکت علاوه بر سنسور در تولید سایر قطعات خودرو نیز فعال است و محصولات باکیفیتی را به‌بازار عرضه می‌کند.

عمده تولیدات شرکت بوش را خودروسازهای آلمان نظیر بنز و بی‌ام‌و خریداری می‌کنند لذا سنسور اکسیژن بوش در بازار جهانی کمیاب است و قیمت بالایی نیز دارد. راهکار آن است که از روی خودروهای کم کار آلمانی بصورت استوک باز شود تا هم از کالای باکیفیت اورجینال استفاده شود و هم قیمت مناسبی داشته‌باشد.

در صورت نیاز به سنسور اکسیژن بوش اورجینال آلمان با شماره‌های پایین صفحه تماس بگیرید.

شرکت های ایرانی

سنسور اکسیژن ایرانی
  • پارس نیکان

شرکت پارس نیکان صنعت خودرو از سال 1339 در زمینه تولید و تامین قطعات و ماشین آلات صنعت خودرو در ایران آغاز به‌کار کرد. این شرکت با اکثر خودروسازهای داخلی همکاری می‌کند و در حال حاضر به تولید قطعاتی نظیر انواع سنسورها، وایر، ترموستات و… می‌پردازد.

  • ایران کاربراتور

شرکت ایرکا (ایران کاربراتور) نیز یکی دیگر از تولیدکنندگان لوازم یدکی در کشور است که بصورت محدود به تولید سنسور اکسیژن نیز می‌پردازد.

  • دینا پارت

شرکت دینا پارت از تولیدکنندگان قطعات خودرو در کشور است که حضور فعالی در نمایشگاه‌ها به‌عمل می‌آورد. این شرکت نیز در زمینه سنسور اکسیژن فعالیت‌هایی انجام می‌دهد.

  • بابا پارت

شرکت علمی ساز یدک یا بابا پارت موتور با هدف طراحی و ساخت قطعات خودرو از سال 1373 آغاز به‌کار نمود و در حال حاضر به‌تولید لوازم برقی خودرو از جمله سنسور اکسیژن، سنسور دمای آب و استپر موتور مشغول است.

  • سایپا یدک

شرکت سایپا یدک زیرمجموعه شرکت خودروسازی سایپا می‌باشد که بطور گسترده به‌تولید ملی و تامین قطعات موردنیاز خودروهای ساخت سایپا می‌پردازد. این شرکت به‌صورت محدود سنسور اکسیژن نیز تولید می‌کند.

  • ایساکو

شرکت ایساکو نیز زیرمجموعه شرکت خودروسازی ایرانخودرو می‌باشد که اکثرا با آن آشنایی دارید. این شرکت نمایندگی‌های زیادی در سراسر کشور احداث نموده و عمده قطعات موردنیاز خودرو از جمله سنسور اکسیژن را پوشش می‌دهد.

سنسور اکسیژن چه مارکی خوبه؟!

اگر بی‌طرفانه بخواهیم بگوییم؛ شرکت های ایرانی در تولید سایر قطعات پیشرفت های چمشگیری داشته‌اند اما متاسفانه هنوز در حوزه سنسور اکسیژن کیفیت مطلوبی را ارائه نکرده‌اند. درواقع اکثر آنها شرکت بازرگانی و مونتاژی هستند و قطعات را از چین خریداری می‌کنند و پس از کمی تغییرات با نام خود روانه بازار می‌گردانند.

اگر وظیفه‌ما به‌عنوان یک ایرانی حمایت از تولید ملی است وظیفه شرکت‌ها نیز ارائه محصول باکیفیت است. خصوصا در شرایط اقتصادی فعلی که مردم توان خرابی های زودهنگام قطعات خودرو را ندارند.

لذا پیشنهاد می‌شود برای خرید سنسور اکسیژن برندهای ان‌تی‌کا و بوش آلمان را در دستور کار خود قرار دهید تا حداقل چندسال از سمت این قطعه هزینه‌ای دامن‌گیر شما نشود. البته در صورتی که کاملا اورجینال تهیه‌ کرده‌باشید.

سنسور اکسیژن ضمانت دار

سنسور اکسیژن ضمانت دار

برخی شرکت‌های داخلی حتی سنسور اکسیژن های تولید خود را ضمانت نمی‌کنند! برخی دیگر نیز گارانتی‌های چندماهه روی محصولات خود قرار می‌دهند تا در صورت خرابی بتوانید به فروشنده مراجعه و یک سنسور جدید دریافت کنید. اما مسئله این است که سنسور جدید نیز همان کیفیت است.

سنسور های اکسیژن معمولا طول عمر بالایی دارند و اگر در کوتاه مدت دچار خرابی شوند نشان از کیفیت پایین محصول می‌دهد لذا احتمال خرابی سنسور جدیدی که از طریق گارانتی دریافت کرده‌اید نیز زیاد است.

تمامی سنسورهای اکسیژن موجود در فروشگاه ما بصورت کاملا اورجینال ژاپنی بوده و همچنین جهت آسودگی خاطر شما عزیزان دارای گارانتی سه‌ماهه هستند.

فرق سنسور اکسیژن سیم کوتاه و بلند

تفاوت سنسور اکسیژن سیم کوتاه و بلند
فرق سنسور اکسیژن سیم کوتاه و بلند

سنسورهای اکسیژن بطورکلی عملکرد یکسانی دارند لذا چندان تفاوتی در جابه‌جا بستن سنسور بالا و پایین وجود ندارد. تفاوت طول سیم نیز دلیل جایگاه قرارگیری آنهاست. درواقع کیفیت تغییر نمی‌کند بلکه به‌دلیل جای سنسور اکسیژن طول سیم افزایش یا کاهش می‌یابد. عموما سنسور پایینی نیاز به طول سیم بیشتری دارد.

سنسور اکسیژن تیوفایو

خودروهای موتور تیوفایو عموما از سنسور اکسیژن ان‌تی‌کا با سوکت مشکی زیمنس پشتیبانی می‌کنند. همچنین در مواردی ممکن است خودروی شما ایسیو بوش باشد لذا باید از سنسور اکسیژن بوش با سوکت سبز استفاده کنید.

برای اطمینان از سنسور اکسیژن متناسب با خودروی خود بهتر است به‌تعمیرگاه مراجعه‌کنید و از یک شخص متخصص سوال نمایید.

سوالات خود را در مورد انواع سنسور اکسیژن از قسمت نظرات باما در میان بگذارید.

سوالات متداول

برای پراید از چه سنسور اکسیژنی استفاده کنیم؟

پراید های مدل 90 به‌بعد (یورو 4) عموما از ایسیو زیمنس پشتیبانی می‌کنند لذا سنسور اکسیژن NTK گزینه مناسبی برای آنهاست. پراید های مدل 88 به‌قبل معمولا ایسیو بوش هستند و بهتر است از سنسور اکسیژن بوش برای آن استفاده کنید.

سنسور اکسیژن بوش بهتر است یا NTK؟

از لحاظ کیفیت هردو عالی هستند اما مسئله حائز اهمیت آن است که انتخاب بین این دو باید مطابق با ECU خودرو انجام شود. یعنی اگر ایسیو شما بوش است بهتر است سنسور بوش نیز تهیه نمایید. البته از سنسورهای NTK نسل جدید نیز می‌توان به‌عنوان بوش استفاده نمود.

تفاوت سنسور اکسیژن بالایی و پایینی چیست؟

اصولا هردو سنسور اکسیژن اولی و دومی عملکرد یکسانی را به‌اجرا می‌گذارند بدین معنا که از لحاظ ساخت کاملا یکسان هستند. لذا جابه‌جا بستن این دو سنسور تفاوتی در بازدهی موتور ایجاد نخواهد کرد. درواقع تنها تفاوت آنها در طول سیم آنهاست. سنسور پایینی به‌دلیل جایگاه قرارگیری طول سیم بیشتری نیاز دارد.

چه‌مارک هایی گارانتی دار هستند؟

سنسور اکسیژن های موجود در بازار به‌دلیل اینکه از کیفیت پایینی برخوردار هستند اکثر شرکت‌ها از ضمانت کردن آنها خودداری می‌کنند. ولی ما بدین خاطر که از محصول خود مطمئنیم گارانتی سه ماهه روی کلیه سنسور اکسیژن‌ها قرار داده‌ایم تا افراد با آسایش خاطر از آن‌ها استفاده کنند.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *