تاثیر سنسور اکسیژن در خودرو – مصرف سوخت و شتاب
تاثیر سنسور اکسیژن بر عملکرد موتور امری غیرقابل انکار است. موتور خودروی شما یک سیستم تنظیم شده دقیق است که برای کارکرد کارآمد نیاز به یک منبع اکسیژن ثابت دارد. سنسور اکسیژن وظیفه اندازهگیری میزان اکسیژن موجود در گازهای خروجی را بر عهده دارد و این اطلاعات را برای پردازش به کامیپوتر خودرو میفرستد.
ایسیو از این اطلاعات برای تنظیم نسبت هوا به سوخت در موتور استفاده میکند و اطمینان مییابد که موتور حداکثر عملکرد خود را به اجرا میگذارد. حال اگر این قطعه به درستی کار نکند کامیپوتر نمیتواند مخلوط هوا به سوخت را به درستی تنظیم کند. این کار میتواند باعث شود که میزان بنزین زیادی در سیستم احتراق حضور یابد یا برعکس میزان کمی سوخت به آن برسد.
در نتیجه عملکرد نامناسب سنسور اکسیژن میتواند منجر به مشکلاتی نظیر خام سوزی و افزایش مصرف بنزین و یا کپ کردن و گاز نخوردن بشود. اگر این علائم را در خودرو مشاهده کردید لازم است در اسرع وقت این قطعه را تعویض کنید. توجه کنید که سنسور اکسیژن جزو قطعات مصرفی خودرو است و تعمیر آن ممکن نیست.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر مقاله “ آیا سنسور اکسیژن قابل تعمیر است؟ ” را مطالعه کنید.
سنسور اکسیژن برای چیه ؟ (نحوه عملکرد)
سنسور لامبدا یا O2 که در ایران به سنسور اکسیژن شناخته میشود یک بخش کلیدی از سیستم کنترل آلایندگی در ماشین شما است. در هر خودرو دو سنسور اکسیژن وجود دارد. سنسور بالایی یا اولی وظیفه تنظیم میزان ورودی سوخت و اکسیژن به سیستم احتراق را بر عهده دارد. سنسور پایینی یا دومی با سنجش گازهای خروجی اگزوز و ارسال اطلاعات به ایسیو سعی در حداقل کردن انتشار گازهای سمی را دارد.
داخل سنسور اکسیژن یک لوله کوچک وجود دارد که از مادهای بنام زیرکُنیوم تشکیل شدهاست. این ماده تا دمای بسیار بالایی گرم میشود و سپس عملکرد خود را آغاز میکند. هنگامی که گاز خروجی از روی این ماده گذر میکند باعث تغییر رنگ آن میشود. این تغییر رنگ از طریق کیت های الکترونیکی تبدیل به ولتاژ میشود. ولتاژ خروجی به ایسیو میرود و بر اساس آن تصمیم گیری انجام میگیرد.
هرچه مقدار اکسیژن موجود در گازهای خروجی زیاد باشد ولتاژ خروجی به سمت ایسیو کم و هرچه کم باشد این سیگنال ارسالی بیشتر است.
تاثیر سنسور اکسیژن سالم بر خودرو
یک سنسور سالم میتواند تا حد زیادی مصرف سوخت خودرو را کاهش دهد. همچنین گازهای خروجی را کنترل میکند و کمترین میزان آلایندگی را به محیط منتقل مینماید. از طرفی با تنظیم میزان ورودی بنزین، شتاب خودرو ارتقا مییابد و سریعتر میشود. یک سنسور اکسیژن سالم میتواند دمای موتور را تا حد زیادی پایین نگهدارد و از داغ شدن بیش از حد و بالا رفتن آمپر جلوگیری میکند.
علائم خرابی سنسور اکسیژن
تشخیص خرابی این قطعه بهتر است با دستگاه دیاگ انجام شود زیرا علائم آن با خرابی سایر قطعات نظیر شمع و وایر، کاتالیزور، سوزن انژکتور و… مشترک است. بصورت کلی عمده روشن شدن چراغ چک ها بخاطر سنسور اکسیژن است. دلیل آن نیز فراگیری سنسورهای بیکیفیت در بازار کشور است. در صورتی که به سنسور اکسیژن اورجینال NTK ژاپن نیاز دارید از طریق لینک زیر به فروشگاه ما سر بزنید.
فروشگاه سنسور اکسیژن اورجینال NTK ژاپن – شامل کلیه خودروهای ایرانی
علائم رایج سنسور اکسیژن معیوب
- مشکل در استارت خوردن خصوصا اول صبح
- کپ کردن یا خاموش شدن خودرو پشت چراغ قرمز
- پس از دنده معکوس انگار خودرو را از پشت میگیرند و توان راه رفتن ندارد
- چراغ چک روشن میشود
- مصرف سوخت بالا میرود
- از اگزوز دود سیاه و بوی بد خارج میشود
اگر هرکدام یا تعدادی از این علائم را مشاهده کردید نیاز است سریعا این سنسور را تعویض کنید تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری شود.
چند سنسور اکسیژن در خودرو وجود دارد؟
در خودروهای قدیمی (1370 بهقبل) عموما یک سنسور بالا فقط وجود داشت. ماشین های امروزه حداقل 2 سنسور اکسیژن دارند. خودروسازان سراسر دنیا سعی میکنند به جهت افزایش عملکرد موتور، تعداد این سنسورها را افزایش دهند. در حال حاضر بصورت استثناء برخی خودروها دارای 4 سنسور اکسیژن هستند.
تاثیر سنسور اکسیژن در شتاب خودرو
در صورتی که سنسور اکسیژن معیوب باشد میزان اکسیژن موجود در سیستم احتراق موتور را به درستی نمایش نمیدهد. این کار باعث میشود کامپیوتر خودرو مقدار سوخت موجود در موتور را کافی تشخیص دهد در صورتی که اینطور نیست. زمانی هم که بنزین کافی در موتور قرار نگیرد موتور توان راه رفتن ندارد. انگار که آن را از پشت گرفتهاند و اجازه رفتن نمیدهند.
لذا سنسور اکسیژن تاثیر بسزایی در شتاب خودرو دارد.
تاثیر سنسور اکسیژن بر مصرف سوخت
زمانی که سنسور اکسیژن معیوب باشد دو حالت دارد. یا میزان اکسیژن موتور را زیاد نشان میدهد و یا کم. کامپیوتر خودرو بر اساس میزان اکسیژن موتور، عملکرد سیستم احتراق را میسنجد. اگر سنسور، اکسیژن را زیاد اعلام کند کامپیوتر مقدار سوخت ورودی را کاهش میدهد. و اگر میزان اکسیژن کم اعلام شود بنزین بیشتری به موتور ارسال میشود.
حال اگر یک سنسور اکسیژن خراب میزان اکسیژن احتراق را اشتباها کم تشخیص دهد، ECU دستور افزایش ورودی بنزین را ارسال میکند. زمانی که نسبت اکسیژن و سوخت در سیستم احتراق تنظیم نباشد منجر به خام سوزی بنزین میگردد. خام سوزی نیز مصرف سوخت را تا حد زیادی افزایش میدهد و باعث انتشار دود سیاه از اگزوز میشود.
نکاتی برای افزایش طول عمر سنسور اکسیژن
در بازه های زمانی مشخص به تعمیرگاه تنظیم موتور مراجعه کنید. سنسور اکسیژن یک قطعه برقی محسوب میشود و اگر مسیر مدار آن سالم نباشد به مشکل میخورد. همچنین سلامت سایر مصرفی ها نظیر شمع نیز بر طول عمر این سنسور اثر میگذارد.
موقع کارواش و صفرشویی مراقب باشید آب وارد منیفولد نشود. هرگونه نفوذ رطوبت به سنسور موجب خرابی یا کاهش عمر آن میگردد.
هرگونه تمیز کردن آن با بنزین یا اسپری انژکتور شوی موجب آسیب به کیت های الکترونیکی آن میگردد لذا از این کار خودداری کنید.
حتیالامکان سعی کنید هر از گاهی بنزین سوپر بنزین یا اکتان استفاده کنید. سوخت های معمولی امروزه کیفیت پایینی دارند و منجر به رسوب میگردند.
تا جای ممکن از ترافیک سنگین بپرهیزید. قرار گرفتن در ترافیک های طولانی مدت باعث گرم شدن بیش از حد سنسور اکسیژن میشود و به آن آسیب میزند.