دلیل جا نرفتن دنده ماشین چیست؟ درحالت روشن و خاموش

ممکن است هنگام تعویض دنده با وجود اینکه پایتان را تا انتها روی کلاچ فشار میدهید، احساس کنید گیربکس بصورت خشک حرکت میکند یا باید برای جا زدن به زور متوسل شوید. برخی اوقات نیز تعویض دنده ممکن است با صدای اذیتکنندهای صورت گیرد. لازم است بدانید که هرگونه صدا، فشار زیاد و سختی در فرآیند تغییر دنده هشدار جدی است که اگر ادامه یابد منجر به ساییدگی و فرسایش گیربکس خواهد شد. این مشکل شما را متحمل هزینههای زیادی خواهد نمود. اکثر افراد در مواجهه با این شرایط به تعویض واسکازین میپردازند که کار درستی است اما همه ماجرا نیست. در این مطلب به بررسی دلیل جا نرفتن دنده ماشین و روش های برطرف کردن آن میپردازیم. باما همراه باشید.
دلایل جا نرفتن دنده ماشین
در صورتی که مشکل شما با عوض کردن روغن گیربکس یا همان واسکازین حل نشد باید علتهای دیگر را جویا شوید. عوامل متعددی در انتقال دندهها موثراند که وجود مشکل در هریک از آنها کل فرآیند را مختل میکند. در ادامه به عمده دلایل جا نرفتن دنده ماشین و بررسی هریک میپردازیم. دانستن این موارد به افزایش اطلاعات عمومی شما کمک میکند اما در نهایت برای برطرف کردن اصولی عیب باید به تعمیرگاه مراجعه کنید.
1. روغن گیربکس (واسکازین)
یکی از دلایل اصلی به سختی تعویض شدن دندههای خودرو، مشکل در روغن گیربکس است. گیربکس نیز همانند موتور باید در سطح کافی از روغن غوطهور باشد تا اصطکاک میان قطعات صورت نگیرد. اگر مایع واسکازین خیلی کم یا بیش از حد مجاز باشد حرکت گیربکس را با مشکل مواجه میکند. اگر خودروی شما با کاهش زودهنگام روغن مواجه است وجود نشتی را بررسی کنید. همچنین کیفیت روغن نیز بسیار موثر است.
چه زمان باید واسکازین را تعویض کنیم؟ بطورکلی عمر مفید روغن گیربکس یکسال یا 25 هزار کیلومتر است که پس از آن باید تعویض گردد.
2. عملکرد نادرست قفل شیفت (گیربکس اتوماتیک)
در خودروهای گیربکس اتوماتیک، دنده زمانی که وسیلهنقلیه پارکشده است قفل میشود. این قفل تنها زمانی که خودرو در حالت روشن و پای راننده روی ترمز است آزاد میشود. گاهی اوقات ممکن است این قطعه خراب شود و عملکرد صحیحی از خود بروز ندهد. لذا اگر ماشین شما اتوماتیک است و با مشکل جا نرفتن دنده مواجه هستید در اولین اقدام قفل شیفت را بررسی کنید.
راه حل موقت: اگر در موقعیتی قرار گرفتید که دنده جا نمیرفت ابتدا اگر خودرو روشن است آن را خاموش کنید. سپس با کلید یا یک جسم نوک تیز، قاب دور دنده را خارج کنید. یک دکمه کوچک در محفظه زیر آن قرار دارد که عبارت Shift Lock کنار آن نوشتهشده است. همان کلید را به داخل آن فشار دهید تا دنده آزاد گردد.

3. نشتی هیدرولیک ترمز
سومین دلیل جا نرفتن دنده ماشین، نشتی هیدرولیک ترمز است. برخی اوقات نشتی مایع هیدرولیک ترمز در سیلندر اصلی میتواند باعث بروز مشکلات در تعویض دنده شود. سیلندر اصلی، حرکت پدال کلاچ را به حرکت وسیلهنقلیه تبدیل میکند. نشتی میتواند باعث شود پدال کلاچ به درستی کار نکند و از رفتن خودرو به دنده جلوگیری شود.
4. شل شدن یا پاره شدن سیم کلاچ
کابل های ماشین شما مانند سیم کلاچ و سیم دریچهگاز پس از طی کردن عمر مفید ممکن است ضعیف شوند یا بهکلی پاره شوند. اگر سیم کلاچ به هر نحوی نتواند وظیفه خود را انجام دهد گیربکس تکان نمیخورد.
چطور متوجه شویم سیم کلاچ پارهشده است؟ در این مواقع پدال کلاچ بسیار نرم میشود. بهتر است هرازگاهی کاپوت را بالا بزنید و سلامت سیم ها را بررسی کنید.

5. خرابی مبدل گشتاور (گیربکس اتوماتیک)
اجزای داخلی گیربکس اتوماتیک شامل پمپ، استاتور و توربین ممکن است در هنگام تعویض دنده دچار اشکالشده و مانع از جا رفتن گیربکس شوند. تعمیر مبدل گشتاور گیربکس اتوماتیک نیاز به تخصص بالایی دارند و ممکن است چند روز زمان ببرد. لذا به تعمیرگاه های معتبر مراجعه کنید.

6. مشکلات جعبه کلاچ (گیربکس اتوماتیک)
مشکلات مربوط به جعبه کلاچ در گیربکس های اتوماتیک میتواند مانع از تغییر حالت دنده شود. لغزش گیربکس از علائم خرابی آن است که عمدتا حین حرکت بدون مشکل است ولی هنگام توقف و حرکت مجدد علائم مشاهده میشود.

7. صفحه کلاچ فرسوده
خودروهای دنده دستی معمولا از خرابی گیربکس بیشتری نسبت به نوع اتومات برخوردارند. ناهماهنگی هایی که در گیربکس های دستی رخ میدهد که ممکن است به دلایلی همچون انبساط حرارتی یا عدم تعادل سیال وجود آیند به خرابی کامل گیربکس میانجامند. لذا در صورت نیاز صفحه کلاچ فرسوده را تعویض کنید و اگر به تازگی این کار را انجام دادهاید بحث ریگلاژ آن را جدی بگیرید.
نتیجه گیری
در صورت مشاهده هرگونه موارد مربوط به جا نرفتن و به سختی جا رفتن دنده، چه دنده دستی و چه اتوماتیک، مشکل را پشت گوش نیندازید. فشار زیاد هنگام تعویض دنده موجب ساییدگی و فرسایش گیربکس خواهد شد که هزینههای سنگینی روی دستتان خواهد گذاشت. همچنین ممکن است جعبه دنده بطورکلی قفل شود و به هیچ عنوان تکان نخورد. لذا همواره مصرفی های خودرو را به موقع تعویض کنید و رسیدگی های لازم را انجام دهید تا از بروز مشکلات جلوگیری نمایید.
در این مطلب به بررسی دلیل جا نرفتن دنده ماشین پرداختیم. امیدواریم که برایتان مفید واقعشده باشد.
سوالات متداول
مشکلات مربوط به صفحه کلاچ یا عدم وجود مقدار کافی از روغن گیربکس میتواند موجب بروز این مسئله بشود. همچنین سلامت شمع ها و سیستم جرقهزنی نیز در این امر دخیل هستند.
ممکن است سیم کلاچ بریدهشده باشد یا صفحه کلاچ فرسودهشده باشد.
زمان اصولی پیشنهاد شده برای تعویض واسکازین هر یکسال یکبار یا هر 25 هزار کیلومتر است.