خودروی هیبریدی چیست؟ معایب، قیمت و تکنولوژی

خودروی هیبریدی چیست

خودروی هیبریدی از یک موتور احتراق داخلی و یک موتور الکتریکی برای حرکت استفاده می‌کند. این خودروها با محیط زیست سازگار هستند و در مقایسه با خودروهای معمولی به بنزین کمتری نیاز دارند. برخی ممکن است ماشین های هیبریدی را با برقی اشتباه بگیرند؛ هیبرید یعنی استفاده همزمان از برق و بنزین. یک خودروی هیبریدی را نه‌می‌توان برقی و نه‌می‌توان بنزینی خواند بلکه جایگاه آن در وسط آنها قرار می‌گیرد.

سیستم های هیبریدی انواع مختلفی دارند که در ادامه مطلب به هرکدام خواهیم پرداخت. به جز مدل هیبرید پلاگین، سایر سیستم‌ها باتری خود را شارژ می‌کنند. درواقع مقدار بنزین کمی که موردنیاز است جهت شارژ باتری استفاده می‌شود و موتور با برق حاصل از باتری به حرکت در می‌آید. بنابراین نیازی به اتصال خودرو به برق نخواهید داشت.

تکنولوژی خودروهای هیبریدی

وسایل نقلیه هیبریدی با هدف کاهش حداکثری وابستگی به انرژی های خارجی ساخته‌شده‌اند. یعنی سازندگان قصد داشته‌اند خودرویی بسازند که تا حد ممکن از سوخت‌های فسیلی و اتصال برق بی‌نیاز باشد و بتواند انرژی موردنیاز خود را بصورت داخلی تامین کند. در این سیستم که اساس فناوری هیبریدی را تشکیل می‌دهد، موتور الکتریکی بطور سری یا موازی به موتور احتراق داخلی متصل می‌گردد.

علاوه‌بر این تنظیم‌کننده قدرت هیبریدی در سیستم، اتصال بین باتری و موتور الکتریکی را فراهم می‌کند و به تغذیه‌رسانی شبکه برق خودرو می‌پردازد. باتری لیتیوم یونی ولتاژ بالا، انرژی ایجادشده توسط دینام را در خود ذخیره کرده و آن را بسته‌به نیاز، به موتور تزریق می‌کند.

بخش جذاب این تکنولوژی امکان بازگشت مجدد برق از موتور به باتری است. زمانی که خودرو در حالت شتاب قرار می‌گیرد، سیستم تشخیص می‌دهد که اکنون انرژی بیشتری موردنیاز است لذا آن را از باتری به موتور ارسال می‌کند. زمانی که راننده ترمز کند و سرعت به یکباره کم شود، انرژی اضافی داخل موتور مجدد به باتری باز می‌گردد و ذخیره می‌شود.

مزایا و معایب خودروهای هیبریدی

مزایا و معایب خودروهای هیبریدی

  • مزایا: سازگاری با محیط زیست

سیستم هیبرید به دلیل مصرف کم سوخت، کمتر گازهای مضر گلخانه‌ای تولید می‌کنند و سازگاری بهتری با محیط زیست دارد.

  • مزایا: آسایش و راحتی در سفر

اگر اهل سفر باشید به‌خوبی درک می‌کنید که ساعت‌های طولانی انتظار در صف پمپ‌بنزین چقدر می‌تواند اذیت‌کننده باشد. خصوصا اگر در تعطیلات عیدنوروز سفر کنید این موضوع را با پوست و استخوان احساس خواهید کرد. یک خودروی هیبریدی با مصرف بنزین بسیار پایین (حدودا 2 الی 3 لیتر در صد کیلومتر) موجب می‌شود با یک باک پر بتوانید مسافت‌های زیادی را طی کنید و از مسیر لذت ببرید.

  • معایب: تعمیرات و نگهداری

خودروی هیبریدی سیستم پیچیده‌ای دارد لذا اکثر مکانیک های حال حاضر با آن آشناییتی ندارند. همچنین به‌دلیل محدود بودن تعداد آنها، قطعات‌شان نیز ممکن است با کمیابی مواجه باشد. بنابراین در صورتی که گارانتی آنها به اتمام برسد احتمال دارد در خصوص تعمیرات با مشکل روبه‌رو شوید.

  • معایب: قدرت موتور و شتاب کمتر

مصرف انرژی در سیستم هیبریدی تا حد ممکن محدودشده است تا خودرو بهینه عمل کند. لذا ممکن است شتاب و سرعتی که در خودروی بنزینی خود تجربه کرده‌اید در هیبرید مشاهده نکنید. همچنین در نظر داشته باشید که اکثر جاده‌های کشور کوهستانی هستند که برای عبور از آنها نیاز به قدرت موتور نسبتا بالایی دارید.

  • معایب: چالش مربوط به فروش

زمانی که یک محصول برای اولین بار وارد کشور شود تا چندسال بعد مردم نسبت به آن مقاومت می‌کنند و اعتمادی به آن ندارند. خودروهای هیبریدی هم اکنون در همین وضعیت قرار دارند. به علاوه اکثر آنها تولید چین هستند که مقاومت در برابر خرید را دو چندان می‌کند. بنابراین ممکن است در خصوص فروش یک خودروی هیبریدی با چالش مواجه شوید، خصوصا اگر گارانتی شرکت عرضه‌کننده نیز به پایان رسیده باشد.

  • معایب: خطر آتش سوزی

وجود برق و باتری و بنزین بطور همزمان در خودروهای هیبریدی خطر آتش سوزی را هنگام تصادف افزایش می‌دهد.

انواع خودروهای هیبریدی

انواع سیستم‌های هیبریدی

  • هیبرید موازی | Parallel Hybrid

این مورد رایج‌تری نوع هیبرید است که در آن موتور الکتریکی و موتور بنزینی هر دو به یک گیربکس متصل هستند. انرژی موردنیاز جهت به حرکت در آوردن موتور هم از بنزین و هم برق بطور همزمان گرفته می‌شود. برای مثال می‌توان از خودروی Kia Niro نام برد.

  • هیبرید سری | Series Hybrid

در این سیستم موتور بنزینی به چرخ‌ها متصل نیست و صرفا نقش تولید برق توسط ژنراتور را برعهده دارد. بنابراین حرکت چرخ‌ها وابسته به موتور الکتریکی است.

  • پلاگین هیبرید | Plug-in Hybrid

در این مدل باتری را می‌توان با اتصال به پریز برق، شارژ کرد. باتری تعبیه‌شده در آن نیز بزرگتر از سایر مدل‌های هیبریدی است لذا می‌توانید صرفا با فول شارژ کردن باتری مسافت طولانی را طی کنید. پس از اتمام برق، سیستم هیبرید موازی در آن فعال می‌شود تا هم باتری کمی شارژ گردد و هم موتور توسط بنزین به گردش خود ادامه دهد. سیستم هیبرید در این خودروها توانایی شارژ کامل باتری را ندارد لذا باید حتما آن را به پریز برق متصل کنید تا مجدد باتری پر شود.

  • هیبرید ملایم | Mild Hybrid

موتور الکتریکی این مدل هیبرید به تنهایی توانایی حرکت وسیله‌نقلیه را نخواهد داشت. درواقع موتور بنزینی بیشتر فرآیند را انجام می‌دهد و موتور الکتریکی در این کار به او کمک می‌کند تا مصرف سوخت کاهش یابد.

مطلب مرتبط: خودروهای پرفروش برقی در 2024

قیمت ماشین هیبریدی

قیمت جهانی ماشین هیبریدی

نام و مدل خودروشروع قیمت
هوندا CR-V هیبرید 2025$35,700
هیوندای توسان هیبرید 2025$34,510
مزدا CX-50 هیبرید 2025$35,840
تویوتا گرند هایلندر 2025$45,660
کیا Niro هیبرید 2025$28,360
لکسوس NX هیبرید 2025$46,070

بهترین خودرو هیبریدی در ایران

در کشورما خودروهای هیبریدی شامل وارداتی و مونتاژی هستند. در خصوص اینکه کدام یک بهتر است به موارد متعددی بستگی دارد و نمی‌توان یک مقایسه کلی انجام داد. بهترین خودروهای هیبریدی موجود در کشور را در ادامه می‌توانید مشاهده کنید.

  • هیوندای سوناتا هیبرید
  • تویوتا کمری هیبرید XLE
  • تویوتا پریوس هیبرید
  • تیگو 8 پرو هیبرید
  • لکسوس NX هیبرید
  • کیا اپتیما هیبرید

بین موارد فهرست بالا تویوتا پریوس را می‌توان اقتصادی ترین و ارزان ترین خودروی هیبریدی موجود در کشور نامید.

نظر شما چیست؟

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *