کنیستر چیست و چه کاری در خودرو انجام می‌دهد؟

کنیستر چیست؟ و چه کاری انجام می‌دهد؟

یکی از قطعات سیستم سوخت رسانی خودرو که در کاهش آلایندگی‌ها سهم بالایی دارد کنیستر است. در صورتی که این قطعه با مشکل مواجه شود و به هر نحوی قادر به ارائه عملکرد صحیح نباشد، خودرو با مواردی همچون خروج دود سیاه و افزایش مصرف سوخت روبه‌رو می‌شود. در ادامه این مطلب به کنیستر چیست و نقش آن در وسیله‌نقلیه می‌پردازیم. باما همراه باشید.

کنیستر چیست؟

در دهه‌های گذشته توجه چندانی به بحث آلایندگی نمی‌شد. به‌همین دلیل خودروهایی با پیشرانه حجیم که موجب آلودگی زیادی می‌شدند، به تولید می‌رسیدند. اما امروزه مسئله هوای پاک در کشورهای اروپایی و به‌مراتب در کشورهای آسیایی بسیار حائز اهمیت‌گشته است و تنها خودرویی می‌تواند به کشورها راه یابد که از استانداردهای آلایندگی گذرکرده باشد. در نتیجه همین سختگیری‌ها قطعات جدیدی به خودروها اضافه شدند که کنیستر یکی از آنهاست.

کنیستر خودرو یکی از قطعاتی است که می‌تواند کاهش آلایندگی را در پی‌داشته باشد. این قطعه به‌شکل استوانه‌ای مشکی رنگ است که در خودروهای سایپا مانند پراید کنار باتری و در پژوها قسمت پشت سپر قرار می‌گیرد. روی بدنه آن دو شیلنگ وجود دارد که اولی از سمت باک به کنیستر و دومی از کنیستر به منیفولد می‌رود تا به سیستم احتراق هدایت شود.

کنیستر چه کاری انجام می‌دهد؟

داخل هر کنیستر از ذغال یا کربن فعال پرشده است که می‌تواند از ورود بخارهای بنزین به هوا جلوگیری کند. همانطور که گفته‌شد دارای یک شیلنگ ورودی از باک خودرو و دیگری به سمت منیفولد خارج می‌شود که در نهایت محتویات آن به موتور می‌رسد و می‌سوزد. درواقع بخارهای بنزین را از باک جمع آوری و با هدایت به سیستم احتراق موجب سوختن آنها همچون بنزین می‌شود. لذا یک کنیستر سالم می‌تواند مصرف سوخت را پایین بیاورد و بالعکس خرابی آن موجب افزایش مصرف خواهد شد.

خودروها به دلیل سوزاندن سوخت های فسیلی موجب ایجاد گازهای سمی می‌شوند که با استفاده از کنستر می‌توان تا حدی این گازها را کاهش داد. این قطعه جذب بخارهای بنزین را برعهده دارد که این فرآیند توسط کربن‌ها یا ذغال های داخل آن صورت می‌گیرد. این ذغال‌ها همانند یک اسفنج رطوبت را مجذوب خود می‌نمایند.

یک کنستر از سه خروجی برخوردار است که دوتای آنها با باک و منیفولد در ارتباط اند و سومی برای دریافت هوای آزاد تعبیه‌شده است. علاوه بر آن از یک فیلتر نیز بهره‌مند است. طراحی آن نیز به‌نحوی صورت‌گرفته است که با ایجاد خلأ موجب مکیدن بخار بنزین به داخل محفظه کنیستر بشود. زمانی که خودرو روشن باشد این بخارها به سمت سیستم احتراق هدایت‌شده و زمانی که خاموش باشد درون محفظه حبس‌شده و با روشن شدن مجدد مصرف می‌شوند.

وظیفه کنیستر در خودرو

افزایش ایمنی؛ وظیفه متفاوت کنیستر

این قطعه وظیفه حفظ ایمنی خودرو و سرنشینان را نیز برعهده دارد. درواقع اگر کنستر وجود نداشته باشد یا به‌هر دلیلی عملکرد صحیح از خود بروز ندهد موجب جمع شدن بخار بنزین در باک می‌گردد. تجمع بخار در باک باعث می‌شود در صورت تصادف یا کوچک‌ترین ضربه به محفظه بنزین، منفجر شود و جان افراد را به خطر اندازد.

نشانه‌های خرابی کنیستر

اکنون که دانستید کنیستر چیست به سراغ علائم خرابی آن می‌رویم تا بهتر آن را بشناسید. ابتدا این را بدانید که کنیستر یک قطعه مصرفی خودرو محسوب می‌شود و طبیعتا پس از مدتی، کارکرد خود را از دست خواهد داد. با دانستن همین نکته از 90 درصد افراد جلوتر خواهید بود زیرا عمدتا نمی‌دانند چنین قطعه‌ای اصلا وجود دارد یا نیاز به تعویض دارد!

  • انتشار بوی بنزین

اگرچه انتشار بوی بنزین داخل و خارج از کابین خودرو می‌تواند به دلایل مختلفی بستگی‌داشته باشد اما اگر این بو بصورت مقطعی به مشام برسد و همیشگی نباشد احتمال خرابی کنیستر وجود خواهد داشت.

  • خروج بخارهای بنزین از درپوش باک

اگر هنگامی که درپوش باک را برمی‌دارید بخارهای بنزین با فشار خارج شوند، خبر از خرابی کنیستر می‌دهد.

  • روشن شدن چراغ چک

درصورتی که چراغ چک روشن شود با استفاده از دستگاه دیاگ می‌توان به کد خطای کنیستر رسید.

  • شنیدن صدای خاص (تق تق)

وقتی عمر کنیستر به پایان برسد ذغال های داخل آن استحکام ماندن در جای خود را از دست می‌دهند و با تکان های جاده سروصدا می‌کنند. این صدا شبیه “تق تق” خواهد بود.

  • خروج دود سیاه از اگزوز

افراد هنگام روبه‌رو شدن با دود سیاهی که از اگزوز منتشر می‌شود در اولین اقدام به سراغ انژکتورها را سنسور اکسیژن می‌روند. کاملا درست است که خرابی این دو قطعه موجب خام سوزی و دود سیاه خواهد شد اما کنیستر را نیز فراموش نکنید. یک دستگاه دیاگ به راحتی خطا را تشخیص می‌دهد اما در مواقعی لازم است از روی پارامترها یا قدرت مکش تشخیص دهید.

عمر کنیستر چقدر است؟

عمر کنیستر خودرو چقدر است؟

همانطور که گفتیم کنیستر یک قطعه مصرفی خودرو محسوب می‌شود و کربن های داخل آن پس از مدتی خاصیت جذب بخار را از دست می‌دهند. در این صورت اگر تعویض نگردد عملا کارایی خاصی نخواهد داشت.

در مورد طول عمر آن نظریه‌های متعددی از سوی تعمیرکاران و متخصصان وجود دارد. اما بطورکلی بهترین زمان تعویض کنیستر هر دو سال یکبار یا هر 30,000 کیلومتر است. فراموش نکنید که یک کنیستر سالم موجب کاهش مصرف سوخت، کاهش آلایندگی و حفظ ایمنی سرنشینان خواهد شد. خرابی آن نیز علائم بالا را به همراه خواهد داشت.

محل قرارگیری کنیستر در خودرو

این قطعه عموما در بخش خروجی باک قرار می‌گیرد. در خودروهای تولید سایپا مانند پراید در کنار باتری قرارگرفته و در پژوها قسمت پشت سپر قرار دارد. با کمی جستجو از روی ظاهر آن به سهولت قادر خواهید بود آن را پیدا کنید. همواره اتصالات و شیلنگ های آن را بررسی کنید تا شامل قطعی و عدم اتصال نشده باشند.

نتیجه گیری

کنیستر یک قطعه مهم و حیاتی در خودروهای امروزی محسوب می‌شود که عدم وجود آن موجب افزایش آلایندگی، مصرف سوخت بیشتر و به خطر افتادن ایمنی سرنشینان می‌گردد. به‌عنوان یک راننده لازم است هرازگاهی اتصالات و کارکرد این قطعه را بررسی کنید و هر دو سال یکبار یا هر 30 هزار کیلومتر نسبت به تعویض آن اقدام نمایید. قیمت آن نیز نسبتا پایین است. بطور مثال برای پراید حدود 150 هزارتومان و برای پژو حدود 450 هزارتومان می‌باشد.

در این مطلب سعی کردیم به عنوان کنیستر چیست و نقش آن در خودرو بپردازیم. شما نیز در قسمت نظرات تجربیات خود را با سایر خوانندگان در میان بگذارید.

سوالات متداول

قیمت کنیستر چقدر است؟

کنیستر قطعه‌ای نسبتا ارزان محسوب می‌شود که قیمت آن برای پراید حدود 150 هزارتومان و برای پژو حدود 450 هزارتومان است.

هرچند وقت یکبار کنیستر را تعویض کنیم؟

توصیه می‌شود هر 30 هزار کیلومتر یا نهایتا هر دو سال یکبار این قطعه را تعویض نمایید.

آیا خروج دود سیاه از اگزوز می‌تواند از علائم خرابی کنیستر باشد؟

بله؛ این قطعه نیز همانند سنسور اکسیژن و انژکتورها در صورتی که به درستی عمل نکند ممکن است موجب خام سوزی بنزین و در نهایت انتشار دود سیاه و بوی بد بشود.

کنیستر چیست؟

کنیستر قطعه‌ای مصرفی در خودرو است که بخار بنزین موجود در باک را به سوخت تبدیل می‌کند.


مطالب پیشنهادی:

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Leave your phone number. We will call you back soon!
Callback request sent! We will contact you soon.
Error sending callback request! Please try again!
Write a email to us!
Email sent! We will contact you soon.
Error sending email! Please try again!