API روغن موتور چیست؟ آشنایی با انواع درجه کیفیت

api روغن موتور

کلمه API روغن موتور مخفف American Petroleum Institute به معنای موسسه نفت آمریکا می‌باشد. این سازمان بر روی تمام بخش های صنعت نفت و گاز آمریکا نظارت و مدیریت می‌کند. لذا استاندارد یا درجه کیفی API روغن موتور نیز از همین موسسه نشأت می‌گیرد.

استاندارد API از دو بخش تشکیل‌شده است. بخش اول دسته‌بندی روغن را مشخص می‌کند و دومی کیفیت یا سطح ارتقای آن را نمایش می‌دهد. بخش اول یا دسته‌ها خود به سه دسته تقسیم می‌شوند:

سطح S (سرویس) متداول ترین روغن

دسته S روغن موتورها از رایج ترین آنها هستند و برای موتورهای بنزینی معمولی استفاده می‌شوند. تا به این لحظه بالاترین سطح منتشرشده از این دسته؛ SP نام دارد. معمولا نسخه جدیدی که ارائه می‌شود همان نسخه ارتقا یافته قبلی است یعنی بر پایه همان ساخته‌شده است. به عنوان مثال سطح SP همان SN بروزرسانی‌شده است. بنابراین همواره می‌توانید از نسخه‌های جدید برای خودروی خود استفاده کنید. حتی اگر خودروی شما قدیمی باشد.

سطح C (تجاری) مخصوص خودروهای دیزلی

این روغن مختص خودروهای سنگین و دیزلی طراحی‌شده است. همچنین همواره می‌توانید نسخه‌های جدید آن را برای خودروهای قدیمی نیز استفاده کنید. استاندارد سطح C بصورت API CI-4 یا API CK-4 نوشته می‌شود. در ادامه به ویژگی های هر نسخه می‌پردازیم.

سطح F (روغن های خاص)

این مورد به‌طور خاص برای خودروهای دیزلی موتور چهار زمانه پرسرعت طراحی‌شده است. سطح روغن F از سال 2017 با هدف مطابقت با استاندارد GHG (گازهای گلخانه‌ای) رونمایی و به بازار عرضه شد. روغن های API FA-4 با روغن های سطح C کاملا متفاوت هستند و اگرچه هردو برای خودروهای سنگین طراحی شده‌اند اما نمی‌توان این دو را باهم تعویض نمود. اگر راننده ماشین سنگین هستید برای این‌که متوجه شوید چه روغن موتوری مناسب ماشین شماست باید به توصیه‌های خودروساز مراجعه کنید.

api روغن موتور نشانه چیست؟

درجات کیفی سطح S؛ API روغن موتور

APIوضعیتتوصیف
API SPقابل استفادهمعرفی‌شده در سال 1398، طراحی‌شده برای محافظت در برابر پیش اشتعال با سرعت پایین، حفاظت از سایش تسمه تایم، حفاظت از رسوب در دمای بالا برای پیستون ها و توربو شارژرها.
API SNقابل استفادهمناسب موتور خودروهای 1398 و قدیمی‌تر
API SMقابل استفادهمناسب موتور خودروهای 1388 و قدیمی‌تر
API SLقابل استفادهمناسب موتور خودروهای 1382 و قدیمی‌تر
API SJقابل استفادهمناسب موتور خودروهای 1379 و قدیمی‌تر
API SHمنسوخ‌ شدهبرای موتورهای تولید 1374 به بعد مناسب نیست
API SGمنسوخ‌ شدهتوقف تولید و استفاده
API SFمنسوخ‌ شدهتوقف تولید و استفاده
API SEمنسوخ‌ شدهتوقف تولید و استفاده
API SDمنسوخ‌ شدهتوقف تولید و استفاده
API SCمنسوخ‌ شدهتوقف تولید و استفاده
API SBمنسوخ‌ شدهتوقف تولید و استفاده
API SAمنسوخ‌ شدهتوقف تولید و استفاده

درجات کیفی سطح C

APIوضعیتتوصیف
CK-4فعالقابل استفاده بر روی موتور ماشین های سنگین 2017 تا الان
CJ-4فعالقابل استفاده بر روی موتور ماشین های سنگین 2010 به قبل
CI-4فعالقابل استفاده بر روی موتور ماشین های سنگین 2002 به قبل
CH-4فعالقابل استفاده بر روی موتور ماشین های سنگین 1998 به قبل
CG-4منسوخ شدهتوقف تولید
CF-4 e CF-2منسوخ شدهتوقف تولید
CFمنسوخ شدهتوقف تولید
CE, CD II, CDمنسوخ شدهتوقف تولید
CCمنسوخ شدهتوقف تولید
CBمنسوخ شدهتوقف تولید
CAمنسوخ شدهتوقف تولید

درجه کیفی F روغن های خاص

APIوضعیتتوصیف
FA-4فعالروغن های خاص XW-30 که به‌طور خاص برای موتورهای دیزلی چهار زمانه پرسرعت طراحی شده‌اند و با استانداردهای کاهش آلایندگی سازگار هستند.

برای خودروهایی که مشکل کم کردن روغن دارند از چه روغن موتوری استفاده کنیم؟

کم کردن روغن یکی از مشکلات بزرگ خودروهای پراید، ساینا، تیبا و کوییک مدل 97، 98 به بعد است که صاحبان آن ها را سردرگم کرده است. این مشکل تنها یک علت دارد و آن تبخیر شدن روغن است البته در صورتی که خودروی شما مبتلا به روغن سوزی نباشد. اگر دقت کرده باشید بیشتر در تابستان ها با این مشکل سر و کار دارید و با خنک شدن هوا تا حد زیادی رفع می‌شود.

به عنوان کسی که شخصا با این مسئله مواجه بوده‌ام و روغن های زیادی را امتحان کرده‌ام پیشنهادم فقط روغن موتور الموت است. این قسمت از مقاله جنبه تبلیغی یا رفرنسی ندارد و صرفا بر اساس تجربه عنوان می‌شود. به امید آن که بتواند مشکل هم‌وطنی را حل کند.

مطلب پیشنهادی : اهمیت تعویض روغن موتور | علائم خرابی فیلتر روغن

نتیجه گیری

استاندارد API همان درجه کیفی روغن موتور محسوب می‌شود. هر سطح از API حاصل بروزرسانی و ارتقای سطح قبلی آن است. بطور مثال SP حاصل ارتقای SN می‌باشد و به نحوی آن را تکمیل کرده‌است. بنابراین اگر خودروی شما قدیمی‌تر است اجباری نیست حتما از روغن موتورهای نسل قبل‌تر استفاده کنید. بلکه در صورت تمایل می‌توانید با کمی هزینه بیشتر جدیدترین نسل روغن موتور را به خودروی خود اضافه کنید و از راندمان بهتر موتور لذت ببرید.

شما نیز تجربیات خود را در رابطه با روغن موتور در قسمت نظرات باما در میان بگذارید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *