علت خرابی سنسور اکسیژن چیست؟ نحوه رفع مشکل

علت خرابی سنسور اکسیژن چیست

سنسور اکسیژن یک قطعه حیاتی خودرو محسوب می‌شود که وظیفه اندازه‌گیری و تنظیم نسبت هوا به سوخت را برعهده دارد. زمانی که این سنسور نتواند به درستی اطلاعات مربوط به میزان اکسیژن موجود در سیستم احتراق را به ایسیو (کامپیوتر) گزارش دهد خودرو با مشکلات متعددی مواجه می‌گردد. در ادامه این مطلب به بررسی علت خرابی سنسور اکسیژن، نشانه‌های مربوطه و نحوه رفع آنها می‌پردازیم. باما همراه باشید.

سنسور اکسیژن چه کاری در خودرو انجام می‌دهد؟

سنسور لامبدا و سنسور O2 از دیگر نام های سنسور اکسیژن هستند. این قطعه در نزدیکی منیفولد نصب شده و با یک سیم حدودا 30 سانتی‌متری به ایسیو متصل می‌گردد. هنگامی که دود از سیستم احتراق خارج‌شده و به سمت اگزوز حرکت می‌کند بین مسیر، منافذ سنسور اکسیژن مقداری از این دود را جذب می‌کنند. ماده زیرکُنیوم داخل آن با توجه به میزان اکسیژن تغییر رنگ می‌دهد و این تغییر بصورت یک ولتاژ به کامپیوتر خودرو ارسال می‌شود.

حال اگر مقدار اکسیژن را کمتر از اندازه واقعی تشخیص دهد، ایسیو ورودی بنزین را کاهش می‌دهد که موجب کاهش شتاب خودرو می‌گردد. بالعکس اگر مقدار هوا را زیاد اعلام نماید میزان پاشش بنزین افزایش یافته و خودرو به خام سوزی و افزایش مصرف سوخت مبتلا می‌شود.

علت خرابی سنسور اکسیژن

علت خرابی سنسور اکسیژن

خرابی این سنسور به دلایل مختلفی مربوط می‌شود که در ادامه به آنها می‌پردازیم.

پایان عمر مفید

سنسور اکسیژن یک قطعه مصرفی خودرو محسوب می‌شود و طبیعتا پس از مدتی از کار می‌افتد. در صورتی که از محصولات اورجینال استفاده کنید طبق گفته شرکت عمری حدود 150 هزار کیلومتر یا 6 سال خواهد داشت. متاسفانه در کشورما بنابر دلایلی که در ادامه درباره آنها گفتگو می‌کنیم چنین عمر بالایی ندارند و معمولا در عرض دوسال یا نهایتا سه سال به پایان عمر خود می‌رسند.

کیفیت پایین بنزین یا روغن سوزی

ذرات ریز موجود در بنزین بی‌کیفیت وارد منافذ ورودی سنسور شده و آن را می‌پوشانند. لذا هوا دیگر رد و بدل نشده و سنسور قابلیت تشخیص خود را از دست می‌دهد. همچنین خودرویی که به روغن سوزی مبتلاست هم به خرابی زودهنگام سنسور اکسیژن مبتلا می‌شود. دلیل آن نیز ورود روغن و آلودگی های مربوط به آن به مسیر اگزوز است که سطح سنسور را دچار کثیفی کرده و روند کارایی آن را مختل می‌کند.

مطلب پیشنهادی: شستشوی سنسور اکسیژن چگونه انجام می‌شود؟

کیفیت پایین اجناس بازاری

امروزه اکثر لوازم یدکی خودرو تولید چین هستند که از قضا به دلیل قیمت دلار درجات پایین آن واردات می‌شوند. در چنین شرایطی نمی‌توان از یک قطعه درجه سه و چهار انتظار عملکرد بالا و کارکرد طولانی مدت داشت.

جهت خرید سنسور اکسیژن اورجینال ژاپن و آلمان به فروشگاه سر بزنید.

عدم تطابق با ایسیو

ناسازگاری با ایسیو می‌تواند علت خرابی سنسور اکسیژن باشد. بطور مثال ممکن است ایسیو خودروی شما برند زیمنس باشد که در این صورت بهترین برند سنسور برای شما NTK ژاپن است. حال اگر شما Bosch آلمان تهیه کنید ممکن است جواب نگیرید و مشکلات مربوطه کماکان برقرار باشند. لذا هنگام خرید به این مورد دقت کنید.

خرابی سیم کشی خودرو

جهت سلامت و دریافت بهترین عملکرد از سنسور اکسیژن همواره باید یک برق 12 ولت به آن متصل باشد. اکثر اوقات جریان این برق ضعیف است و از تغذیه قطعه جلوگیری می‌کند. به راحتی و با استفاده از یک مولتی متر می‌توانید سیم ورودی را بررسی و ولتاژ آن را مشاهده کنید.

خرابی یا عدم وجود کاتالیزور

معمولا افراد نقش کاتالیزور را دست کم می‌گیرند و یا آن را به کلی تخلیه می‌کنند. در حالی که کاتالیزور و سنسور اکسیژن دو یار جدانشدنی از یکدیگر هستند و خرابی هریک روی دیگری نیز تاثیر می‌گذارد.

سنسور اکسیژن چه کاری در خودرو انجام می‌دهد

علائم خرابی سنسور اکسیژن پایین و بالا

  • روشن شدن چراغ چک
  • ریپ زدن و کاهش شتاب خودرو
  • افزایش مصرف سوخت
  • انتشار دود سیاه و بوی بد از اگزوز
  • خاموش شدن ناگهانی هنگام توقف
  • کپ کردن (افت شتاب ناگهانی)
  • گاز نخوردن
  • استارت ضعیف خصوصا موقع صبح
  • رد شدن در معاینه فنی

رفع مشکل سنسور اکسیژن

در صورتی که خرابی مربوط به موارد دیگر از جمله سیم کشی باشد کافیست با یک دستگاه دیاگ یا مولتی متر ولتاژ ها را بررسی و رفع مشکل نمایید. اما اگر خود سنسور به هر نحوی خراب‌شده باشد تنها راهکار فقط تعویض آن است. هر اقدام دیگری مانند شستشو و لحیم کردن سیم صرفا موقتی است و طی چند روز مجدد درگیر تعمیرگاه خواهید شد.

جایگاه قرارگیری سنسور اکسیژن در خودرو

بهترین زمان تعویض سنسور اکسیژن

بهترین زمان برای تعویض این قطعه زمانی است که چراغ چک خودرو روشن‌شده و دیاگ خطای سنسور اکسیژن را نمایش می‌دهد. در صورتی که به آن بی‌توجهی نمایید ممکن است مشکلات روز به روز بیشتر شوند و یا حتی موجب خرابی کاتالیزور گردد. برخی مواقع نیز علائم خرابی اذیت‌کننده هستند اما چراغ چک هنوز روشن نشده است. در این شرایط بهتر است زودهنگام آن را تعویض کنید.

کلام آخر

سنسور اکسیژن یک قطعه کوچک ولی با اهمیت در خودرو است. در صورتی که به هرگونه خرابی منجر شود اطلاعات غلطی را به کامپیوتر ارسال می‌کند. این اطلاعات نادرست باعث می‌شود ایسیو تصمیمات اشتباهی لحاظ کند و دستورات نامناسبی را به بخش‌های مختلف خودرو بفرستد. در نتیجه مشکلات متعددی در زمینه شتاب، مصرف سوخت و… به‌وجود خواهدآمد.

در این مطلب علت خرابی سنسور اکسیژن را مورد بررسی قرار دادیم و به نشانه‌های عدم کارکرد درست آن پرداختیم. امیدواریم که مفید واقع‌شده باشد. شما نیز در قسمت نظرات تجربیات خود را با سایرین در میان بگذارید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *