نحوه هواگیری رادیاتور خودرو در 5 مرحله آسان

نحوه هواگیری رادیاتور خودرو

رادیاتور یکی از بخش های مهم و حیاتی در خودرو محسوب می‌شود که نقش بسزایی در کاهش دمای موتور دارد. بدین صورت که ابتدا آب داخل رادیاتور از طریق جنت و سایر اتصالات به مجاری موتور وارد می‌شود. به دلیل ویژگی های ذاتی آب دما را به خود جذب می‌کند. سپس مجدد به رادیاتور گردش می‌کند و به وسیله جلوپنجره و فن خنک می‌شود و به موتور باز می‌گردد. حال اگر در این سیستم هوا وجود داشته باشد باعث نارسایی و مختل شدن فرآیند می‌گردد و ممکن است موتور تا حد زیادی داغ شود. لذا اهمیت نحوه هواگیری رادیاتور خودرو مشخص می‌گردد.

هواگیری رادیاتور خودرو به چه معناست؟

هواگیری رادیاتور به معنای از بین بردن و خارج کردن هوای محبوس‌شده در سیستم خنک‌کننده است. سیستم خنک‌کننده خودرو آب و ضدیخ را از طریق رادیاتور و اتصالات به گردش در می‌آورد تا از گرم شدن بیش از حد جلوگیری شود. وجود هوا در این سیستم مانع از تخلیه گرمای آب می‌شود لذا آب گرم مجدد به موتور باز می‌گردد و هربار داغ تر از قبل می‌شود. ادامه دادن این روند گرمای موتور را بیش از حد بالا می‌برد و ممکن است به سرسیلندر و واشر خسارات زیادی وارد کند.

در صورتی که محفظه‌های مسیر آب به درستی محکم نباشند یا درب رادیاتور معیوب باشد هوا به داخل نفوذ می‌کند. خصوصا زمانی این اتفاق شدت می‌گیرد که سطح آب یا ضدیخ نیز کم باشد. هربار که به رادیاتور مایعی اضافه می‌شود باید فرآیند هواگیری انجام گیرد.

ریختن ضدیخ در رادیاتور خودرو

نحوه هواگیری رادیاتور خودرو

  • خودرو را خاموش کنید

اجازه دهید موتور کاملا سرد شود. فرآیند خنک شدن یک الی دو ساعت زمان بر است. هرگونه اقدام هنگام داغ بودن موتور و یا روشن بودن آن ممکن است با خطر سوختگی همراه شود.

  • درپوش رادیاتور را باز کنید

برای بازکردن درب رادیاتور ابتدا کمی آن را به پایین فشار دهید و در خلاف جهت عقربه‌های ساعت بچرخانید. سپس درب را در جای مناسبی قراردهید زیرا افتادن آن داخل خودرو و گم شدن آن رایج است.

  • پیچ هواگیری را باز کنید

در خودرو ها معمولا دو پیچ هواگیری وجود دارد. یکی قبل از ترموستات و دیگری پس از آن. به بیان ساده‌تر یکی سمت رادیاتور و یکی سمت موتور وجود دارد. برای بازکردن پیچ نیاز به آچار آلن خواهید داشت. لازم است هر دو پیچ گفته‌شده را باز کنید. سپس در جای مناسبی قرار دهید تا گم نشود.

پیچ هواگیری رادیاتور خودرو
  • ریختن مایع خنک‌کننده در صورت نیاز

اگر با کاهش مایع خنک‌کننده مواجه شدید لازم است کمی به آن اضافه کنید. توجه کنید که هیچگاه آب معمولی داخل رادیاتور نریزید. همواره از آب رادیاتور، ضدیخ و یا آب مقطر استفاده نمایید تا از رسوب جلوگیری شود.

ریختن مایع را تا مقدار مناسب ادامه دهید

تا زمانی که از پیچ های هواگیری که باز کردید مایع بصورت بی وقفه خارج نشد باید افزودن را ادامه دهید. در ابتدا که شروع به افزودن مایع می‌کنید از سمت پیچ های هواگیری بصورت وقفه‌دار خارج می‌شود و جریان آن ثابت و پیوسته نیست. این به دلیل وجود هوا در رادیاتور است.

  • پیچ ها را ببندید و تمام!

زمانی که جریان خروج مایع خنک‌کننده از پیچ های هواگیری ثابت و پیوسته‌شد، پیچ ها را ببندید. سپس در صورت نیاز کمی دیگر ضدیخ، آب مقطر یا آب رادیاتور به رادیاتور اضافه کنید تا جایی که حدود سه سانتی متر تا درب رادیاتور فضا باقی بماند. فراموش نکنید که درب رادیاتور را محکم ببنید.

خودروهایی که مجهز به منبع انبساط هستند نیاز به هواگیری دارند؟

منبع انبساط محفظه ایست که در خودروهای جدید (عموما سایپا) کار شده‌اند. این بطری مستطیل شکل وظیفه تنظیم مایع درون رادیاتور را برعهده دارد. بدین نحو که در صورت کمبود مایع در رادیاتور از این محفظه به آن اضافه می‌شود. در صورت سرریز نیز اضافات به این بطری وارد می‌شوند. این کار تماما خودکار صورت می‌گیرد اما در صورتی که اتصالات شما معیوب نباشد.

بنابراین خودروهایی که به منبع انبساط مجهز هستند نیازی به هواگیری ندارند. درواقع همین محفظه وظیفه هواگیری و تنظیم مایع رادیاتور را انجام می‌دهد. کافیست درب (معمولا زرد رنگ) آن را باز کنید و در صورت نیاز به آن اضافه کنید. دقت کنید که مقدار مایع داخل آن نباید از علامت Full فراتر رود.

محفظه منبع انبساط - نحوه هواگیری رادیاتور خودرو

سوالات متداول

آیا ریختن آب در رادیاتور موجب بروز اشکال می‌شود؟

افزودن آب معمولی به رادیاتور منجر به رسوب خواهد شد. لذا به غیر از شرایط اضطراری، فقط از آب رادیاتور، ضدیخ و یا آب مقطر استفاده کنید.

در تابستان نیز وجود ضدیخ الزامی است؟

ضدیخ برخلاف اسم آن فقط برای جلوگیری از یخ زدگی نیست. بلکه از رسوب مایع در رادیاتور جلوگیری می‌کند، دمای موتور را کاهش می‌دهد و گردش سیستم خنک‌کننده را بهبود می‌بخشد. بنابراین بهتر است در کل سال از ضدیخ استفاده نمایید.

آیا هواگیری فرآیندی تخصصی و دشوار است؟

خیر نیازی به مراجعه به تعمیرگاه نیست. فقط به یک آچار آلن و بازکردن دو پیچ نیاز خواهید داشت. به راحتی در دو دقیقه می‌توانید خودروی خود را هواگیری کنید.

چه موقع نیاز به هواگیری است؟

هر زمان که به رادیاتور مایع اضافه می‌کنید یا مایع را عوض می‌کنید نیاز است هواگیری انجام شود. بهتر است حداقل هفته‌ای یک مرتبه خصوصا در تابستان و مناطق گرمسیر به رادیاتور سر بزنید و میزان مایع داخل آن را بررسی کنید. اما قبل از آن مطمئن شوید که موتور خنک است.

علائم وجود هوا در سیستم خنک‌کننده چیست؟

زمانی که هوا در رادیاتور وجود داشته باشد فرآیند خنک‌کردن موتور به درستی صورت نمی‌گیرد. لذا موتور بیش از حد داغ می‌کند، آمپر بالا می‌رود و ممکن است اصطلاحا خودرو جوش بیاورد.

شما نیز تجربیات خود را در مورد نحوه هواگیری رادیاتور خودرو برای خوانندگان بنویسید.

مستر سنسور؛ مرجع تخصصی سنسور اکسیژن خودرو

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *