نحوه تعمیر سنسور اکسیژن؛ آیا قابل تعمیر است؟
کاهش کیفیت اجناس چینی داخل بازار و به تبع آن خرابی پی در پی باعث شده افراد به دنبال راهکارهایی برای کاهش هزینههای خودروی خود باشند. تعمیر سنسور اکسیژن نیز به عنوان یکی از اجزای مهم خودرو مسئلهایست که افراد حتی برای یکبار به آن فکر کردهاند. ممکن است اخیرا در فضای مجازی هم ویدیوهایی مبنی بر تعمیر سنسور اکسیژن با کمترین هزینه را دیده باشید و حال به دنبال منبع معتبرتری هستید تا این کار را تایید کند.
در ادامه باما همراه باشید تا تک به تک مسائل را بررسی کنیم.
چگونه سنسور اکسیژن را تعمیر کنیم ؟
افراد به ظاهر متخصص برای تعمیر سنسور اکسیژن راهکارهای متعددی را عنوان میکنند. این راهکارها تماما با هدف گرفتن بازدید بالا صورت میگیرد و پایه و اساس علمی و تجربی ندارد. کسی که شناخت کافی روی سنسور اکسیژن داشته باشد میداند که این قطعه جزو قطعات مصرفی خودرو محسوب میشود و طبیعتا پس از طی کردن عمر مفید از کار میافتد.
برخی شستشوی آن را با اسپری انژکتور شوی پیشنهاد میدهند، برخی دیگر معتقداند باید چند ساعتی آن را در بنزین قرار داد. تمامی این روش ها نهایتا بصورت موقت تا 48 ساعت بعد مشکل را برطرف میکنند و سپس نه تنها مشکلات رفع نمیشوند بلکه ممکن است چند مشکل دیگر نیز به خودرو اضافه شود.
آیا سنسور اکسیژن قابل تعمیر است ؟
همانطور که گفتیم سنسور اکسیژن یک قطعه مصرفی خودرو به شمار میرود. در واقع داخل هر سنسور مادهای بنام زیرکُنیوم وجود دارد. این ماده پس از رسیدن به دمای 450 درجه آغاز به کار میکند و سیگنال هایی را به ECU میفرستد. پس از مدتی (معمولا چندسال) این ماده به اتمام میرسد یا با خرابی گرمکن کارایی خود را از دست میدهد. لذا تنها راه رفع مشکل تعویض آن است.
چرا افراد فکر میکنند سنسور اکسیژن خراب تمام نمیشود بلکه خراب میشود؟
دلیل این طرز فکر کیفیت بالای سنسورهایی بود که بصورت فابریکی روی خودروها وجود داشت. مثلا در خودروهای 206 تیپ 2 فرانسوی از سنسورهای ژاپنی استفادهشده بود. به همین خاطر پس از گذشت ده سال هنوز دچار مشکلات مربوط به این قطعه نشدهاند. همین طول عمر بالا باعثشده افراد فکر کنند سنسور اکسیژن اصلا قطعهای تمام شدنی نیست بلکه باید تعمیر شود!.
چرا سنسورهای اکسیژن اخیرا زود به زود خراب میشوند؟
خرابی زودهنگام سنسورهای امروزه به چند عامل بستگی دارد. اولین و مهمترین عامل ورود سنسورهای چینی به بازار کشور است. در واقع با افزایش قیمت دلار تجار نتوانستند اجناس درجه یک وارد کنند لذا به کالاهای درجه 3 و 4 چینی روی آوردند. حتی خودروسازان کشور نیز از همین سنسورهای چینی برای فابریک خودرو استفاده میکنند. همین عامل باعث میشود خودروهای صفر نیز پس از یک الی دو سال به سنسور اکسیژن احتیاج پیدا کنند.
کیفیت سنسور اکسیژن های ساخت ایران چطور است؟
متاسفانه شرکت های دانش بنیان ایرانی هنوز نتوانستهاند به تکنولوژی ساخت سنسور اکسیژن ژاپن برسند. در واقع عمده آنها کیت ها و مواد لازمه را از چین خریداری و در کشور مونتاژ میکنند. لذا هنوز از کیفیت مناسبی برخوردار نیستند.
عامل دیگری که بر طول عمر سنسورهای اکسیژن تاثیر میگذارد کیفیت سوخت است. متاسفانه کیفیت بنزین ها نیز اخیرا پایین آمدهاست و این قطعه نیز بطور مداوم با بنزین سر و کار دارد.
شستشوی سنسور اکسیژن
عدهای تصور میکنند کثیفی های جمعشده روی این قطعه دلیل خرابی آن است. لذا آن را با بنزین یا اسپری انژکتور شوی شستشو میدهند. بر روی خودرو میبندند و پس از دو روز از بازگشت مشکلات تعجب میکنند.
سنسور اکسیژن با دود زنده است!. در واقع این سنسور ساختهشده تا در معرض دود و کثیفی قرار گیرد و آلایندگیها را بسنجد. تمیز کردن آن تغییری در روند عملکرد آن ایجاد نمیکند.
همچنین توجهداشته باشید که سنسور اکسیژن یک قطعه برقی خودرو است. با قرار گرفتن در معرض آب (موقع کارواش احتیاط کنید) ، اسپری انژکتور، بنزین یا هر مایع دیگر، رطوبت از حفرههای آن به داخل نفوذ کرده و موجب سوختن کیت های الکترونیکی آن میشود. بنابراین دیگر نمیتواند به ایسیو سیگنال ارسال کند.
خطای گرمکن سنسور اکسیژن
- گرمکن چیست و چه وظیفهای در سنسور دارد؟
در کلیهی سنسورهای اکسیژن مادهای بهنام زیرکُنیوم وجود دارد. این ماده برای اینکه بتواند کار خود را آغاز کند ابتدا باید بهدمای 400 الی 450 درجه سانتیگراد برسد. در سنسورهای قدیمی این دما با گرمای موتور تامین میشد بههمین خاطر باید پس از روشن کردن خودرو چند دقیقه منتظر میماندیم و سپس حرکت میکردیم.
اما سنسورهای نسل جدید از گرمکن برخوردارند. گرمکن یا هیتر وظیفه تامین گرمایش موردنیاز سنسور را برعهده دارد و در عرض چندثانیه پس از روشن شدن خودرو این کار را انجام میدهد. با اضافهشدن گرمکن بهسنسورها عملکرد آنها بسیار بهتر شد.
- بررسی و رفع خطای گرمکن
عمده خرابی سنسورهای اکسیژن بهدلیل از بین رفتن گرمکن اتفاق میافتد. کیت های گرمکن الکترونیکی هستند و با ورود آب و رطوبت، نوسان برق و یا افزایش عمر معیوب میشوند. از این رو دستگاه دیاگ خطای گرمکن سنسور اکسیژن را ثبت میکند.
برای رفع این مشکل باید سیم کشی یا کیت های گرمکن عوض شوند. از آنجایی که سنسور اکسیژن پلمپ است و باز کردن آن بهراحتی ممکن نیست و از طرفی هم کیتهای موردنیاز کمیاب هستند و قیمت بالایی دارند، تعمیر آن اصلا بهصرفه نیست. در این حالت بهتر است کلا عوض شود تا درگیر مشکلات احتمالی پس از تعمیر نیز نشوید.
بهترین راهکار برای حل بلندمدت مشکلات سنسور اکسیژن
اگر مطلب را به خوبی مطالعه کرده باشید اکنون میدانید که هرگونه تعمیر و شستشوی این قطعه بی فایده است. پس راهکار چیست؟ بهترین راه این است که یک سنسور اکسیژن اورجینال ژاپنی تهیه کنید و با سنسور حال حاضر خودرویتان تعویض کنید. دقت کنید که موارد جعلی که با عنوان ساخت ژاپن عرضه میشوند نیز در بازار زیاد است. یک سنسور اکسیژن اصلی ژاپنی میتواند تا سالها خیال شما را آسوده گرداند.
ما در این سایت “مستر سنسور” بصورت تخصصی به فروش سنسور اکسیژن اورجینال NTK ژاپن میپردازیم. لازم به ذکر است سنسورهای ما تماما دارای ضمانت اصالت و گارانتی هستند. مفتخریم اعلام کنیم تا این لحظه پس از چند سال فعالیت حتی یک مورد نارضایتی نداشتهایم. این قدرت تولیدات ژاپن را نشان میدهد.
لینک ورود به فروشگاه تخصصی سنسور اکسیژن اورجینال ژاپن
در صورتی که به مشاوره و راهنمایی نیاز دارید از شماره تماس پایین صفحه باما ارتباط برقرار نمایید.