حذف سنسور اکسیژن اول و دوم – مزایا معایب
سنسور اکسیژن یکی از اجزای کلیدی در کنترل آلایندگی خودروهای نسل جدید است و نمیتوان نقش مهم آن را نادیده گرفت. همچنین این سنسور با اندازهگیری میزان اکسیژن موجود در موتور، میزان پاشش انژکتورها را تنظیم و در نتیجه مصرف سوخت را کنترل میکند. در این مطلب به حذف سنسور اکسیژن اول یا دوم و مزایا معایب آن میپردازیم.
نقش سنسور اکسیژن در خودرو
هر دو سنسور بالا و پایین یا اول و دوم در واقع غلظت اکسیژن در گاز خروجی را بررسی میکنند. تشخیص مقدار اکسیژن در فرآیند احتراق به ECU (کامپیوتر مرکزی) کمک میکند تا بداند احتراق کافی است یا خیر. این عمل برای اطمینان از اینکه موتور با حداکثر راندمان کار میکند بسیار مهم است.
همچنین کامل سوختن بنزین (خام سوز نشدن) تا حد زیادی گازهای مضر خروجی اگزوز نظیر کربن دی اکسید را کاهش میدهد. لذا عملکرد درست سنسور اکسیژن مصرف سوخت را تا حد چشمگیری بهینه میکند.
علیرغم نقش حیاتی این قطعه در خودرو باز برخی به حذف سنسور اکسیژن فکر میکنند. در ادامه باما همراه باشید تا مراحل حذف و مزایا و معایب آن را بررسی کنیم.
انواع سنسور اکسیژن
ممکن است شناختن انواع سنسور اکسیژن برای شما با اهمیت یا جذاب نباشد اما وجود آن برای کامل بودن مقاله لازم است.
- سنسور اکسیژن تیتانیوم اکسید
این سنسور از ماده نیمه هادی دی اکسید تیتانیوم (TiO2) که میزان مقاومت آن به غلظت اکسیژن اطراف بستگی دارد. هنگامی که اکسیژن بیشتری در اطراف وجود دارد مقاومت آن بیشتر میشود و بالعکس. با تغییر نسبت هوا به سوخت ولتاژ خروجی سنسور نیز تغییر کرده و پیغام متفاوتی به ECU میفرستد. وقتی دما بسیار پایین باشد، مقاومت بسیار بالا میرود و ولتاژ خروجی تقریبا برابر صفر میشود.
- سنسور اکسیژن زیرکُنیوم
سطوح داخلی و خارجی این سنسور با یک لایه پلاتین پوشیدهشده است. از اختلاف غلظت اکسیژن بین دو طرف داخلی و خارجی لوله زیرکُنیوم برای ایجاد اختلاف پتانسیل در شرایط خاص (دمای بالا کاتالیز پلاتین) استفاده میشود. سنسورهای زیرکُنیوم معمولا برای اندازهگیری غلظت اکسیژن در گازهای خروجی اگزوز به کار میروند تا به کنترل نسبت هوا به سوخت خودرو کمک کنند.
در کشورما عمده سنسور اکسیژن خودروها از نوع زیرکُنیوم هستند.
- سنسور اکسیژن پهن باند
سنسور اکسیژن پهن باند به سنسور نسبت هوا به سوخت و سنسور اکسیژن خطی نیز شناخته میشود. این مدل سنسورها اندازهگیری های دقیقی را در محدوده وسیعتری از غلظت های اکسیژن ارائه میدهند. کنترل دقیق تر موتور در نهایت به بهبود راندمان احتراق و کاهش انتشار گازهای گلخانهای منجر میشود.
مزایا حذف سنسور اکسیژن از ECU
با وجود اهمیت این قطعه در خودرو باز ممکن است برخی افراد به دلایل زیر تصمیم به حذف کلی آن از سیستم برقی کنند.
- افزایش شتاب
حذف سنسور اکسیژن در برخی موارد به دلیل افزایش حجم ورودی بنزین به موتور ممکن است منجر به افزایش شتاب خودرو شود. این کار با بهبود احتراق انجام میگیرد. در واقع وقتی نظارتی بر عملکرد احتراق موتور نباشد باعث میشود این سیستم کار خود را بدون محدودیت انجام دهد.
البته این افزایش شتاب در خودروهای معمولی آنچنان چشمگیر و مشخص نیست. در واقع اگر تفاوت زیاد بود خود سازندگان خودرو این کار را انجام میدادند!.
- کاهش هزینهها
در خودروهای قدیمی مانند پیکان که عملا از محدوده استانداردهای آلایندگی خارج شدهاند و مصرف سوخت آنها نیز بصورت پیشفرض بالا است تعویض سنسور اکسیژن اقتصادی بنظر نمیرسد. صاحبان این خودروها با حذف سنسور اکسیژن سعی در کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری خودروی خود را دارند.
- خاموش شدن چراغ چک
امروزه و در کشورما عمده دلایل روشن شدن چراغ چک مشکلات مربوط به سنسور اکسیژن است. دلیل آن نیز به کیفیت پایین سوخت و جنس چینی موجود در بازار برمیگردد. با حذف سنسور اکسیژن تا حدودی خیالتان از این بابت راحت خواهد شد.
معایب حذف سنسور اکسیژن اول و دوم
قبل از اینکه به معایب حذف این قطعه بپردازیم به این فکرکنید که اگر سنسور اکسیژن کاربرد مهمی در خودرو ندارد چرا تولیدکنندگان آن را کلا بلااستفاده نمیکنند؟. اگر بحث افزایش شتاب در میان باشد که خودروسازی هایی نظیر بنز و تویوتا قطعا از حذف این قطعه استقبال خواهند کرد.
اگر بحث کاهش هزینهها نیز در میان باشد که خودروسازهای اقتصادی نظیر سایپا و ایرانخودرو از هر کاری در این راستا کوتاهی نخواهند کرد!!. اما مسئله چیست؟
- کاهش عملکرد موتور
همانطور که گفتیم سنسور اکسیژن وظیفه کنترل سوخت رسانی را به عهده دارد و اگر در جای خود نباشد این کار بطور میانگین انجام میگیرد.
یعنی وقتی در شهر و در ترافیک قرار دارید یک میزان سوخت در موتور جریان دارد و زمانی هم که در سرعت بالا یا در شیب سربالایی قرار دارید نیز همان میزان بنزین در موتور جریان دارد. این کار راندمان موتور را تا حد زیادی کاهش میدهد.
- افزایش مصرف سوخت
طبیعتا وقتی نظارتی بر میزان پاشش انژکتورها وجود نداشتهباشد مصرف سوخت شما افزایش چشمگیری مییابد. این افزایش خصوصا در سفرهای بین شهری خود را بیشتر نمایش میدهد. شاید در ظاهر با حذف سنسور اکسیژن از هزینه تعویض آن رهایی یافتهاید اما در بلندمدت هزینههای بنزین گریبان گیر شما خواهد شد!.
- عدم صادر شدن معاینهفنی
یکی از کاربردهای سنسور اکسیژن کاهش آلایندگی های خروجی اگزوز است. زمانی که این قطعه در خودرو وجود نداشته باشد میتوان گفت غیرممکن است بتوانید معاینهفنی دریافت کنید!.
دریافت معاینهفنی از معضلات بزرگ کسانی است که این سنسور را حذف کردهاند.
- افزایش دمای موتور و خرابی کاتالیزور
زمانی که کنترل صورت نگیرد احتراق موتور بالا میرود و به دنبال آن دمای موتور بسیار افزایش مییابد. لذا اگر در شهرهای جنوبی کشور زندگی میکنید ممکن است منجر به واشر زدن نیز بشود. همچنین از دیگر مشکلات حذف سنسور اکسیژن خرابی ناگهانی کاتالیزور است که به دلیل وجود آلایندگی بیش از حد صورت میگیرد.
نحوه حذف سنسور اکسیژن (مرحله به مرحله)
- مرحله اول : آمادهسازی
بگذارید مدتی از خاموشی خودرو بگذرد تا قطعات سرد شوند. سپس با آچار مخصوص سنسور اکسیژن را باز و سوکت آن را خارج کنید.
- مرحله دوم : برنامه ریزی مجدد ECU
در این مرحله لازم است ایسیو خودرو مجدد برنامهریزی شود تا با نبود سنسور اکسیژن سازگار گردد. این کار با نام ریمپ نیز شناخته میشود.
- مرحله سوم : تست و بررسی
لازم است یک سنسور اکسیژن (اهمیتی ندارد که سالم است یا نه) در جای خود قرار گیرد اما سوکت آن را متصل نکنید. سپس خودرو را روشن کنید و اجازه دهید چند دقیقه کار کند. حال با دستگاه دیاگ عملکرد را بررسی کنید.
آیا حذف سنسور اکسیژن ضرر دارد؟
همانطور که در بالاتر مشاهده کردید؛ معایب حذف سنسور اکسیژن بیش از مزایای آن است. لذا حذف آن به جز موارد خاص، منطقی و عقلانی نیست. اکثر مهندسان برق خودرو نیز با ما هم نظر هستند و معتقدند این سنسور از قطعات مهم و حیاتی محسوب میشود. در واقع حذف سنسور اکسیژن صرفا پاک کردن صورت مسئله است. مانند این است که برای کاهش مشکلات و هزینههای خودرو دوتا از شمع ها را خارج کنید!!.
بهترین سنسور اکسیژن کدام است؟
اینکه تصمیم گرفتهاید سنسور اکسیژن خود را حذف کنید نشان میدهد چندباری این قطعه را عوض کردهاید اما در عرض یک الی دو ماه باز علائم خرابی بازگشتهاند. این مورد به دلیل کیفیت پایین سنسورهای چینی موجود در بازار ایران به وجود میآید.
درواقع اگر یک سنسور اکسیژن اورجینال NTK ژاپن تهیه کنید تا سالها مشکلی در رابطه با این قطعه نخواهید داشت. همانطور که میدانید تولیدات ژاپن به کیفیت و طول عمر بالا مشهور اند و سنسور اکسیژن نیز در این باره مستثنی نیست.
ما بطور تخصصی به واردات مستقیم سنسور اکسیژن از ژاپن میپردازیم و همیشه کیفیت را اولویت کار خود قرار دادهایم. با کلیک روی متن آبی رنگ زیر میتوانید به صفحه فروشگاه ما هدایت شوید و سنسور متناسب با خودروی خود را تهیه نمایید.
فروشگاه تخصصی سنسور اکسیژن اورجینال ژاپن
سوالات متداول
با حذف سنسور اکسیژن چه اتفاقی میافتد؟
ممکن است با کاهش عملکرد موتور، افزایش مصرف سوخت، عدم صدور معاینهفنی و… مواجه شوید.
نحوه حذف سنسور اکسیژن چگونه است؟
برای این کار نیاز است ECU خودرو مجدد برنامه ریزی شود و در نهایت با دیاگ عملکرد موتور تست گردد.
آیا وجود سنسور اکسیژن برای موتور الزامی است؟
بصورت کلی خیر. خودرو بدون سنسور اکسیژن نیز میتواند به حرکت خود ادامه دهد اما ممکن است صددرصد راندمان خود را به اجرا نگذارد یا با مشکلاتی مواجه شود.
چه عواملی بر طول عمر سنسور اکسیژن تاثیر میگذارد؟
روغن سوزی خودرو، استفاده از ضدیخ نامناسب، کیفیت پایین سوخت و همچنین جنس و ساختار سنسور اکسیژن.
یک نظر
کاش زودتر این مقاله رو دیده بودم. بنده 206 تیپ 2 داشتم بخاطر حرف غلط بقیه سنسور اکسیژن بالایی حذف کردم و بعد از اون دیگه مثل سابق نشد مجبور شدم بفروشمش